Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Pak uw winst op Galapagos

Pak uw winst op Galapagos

De financiële markten komen enigszins tot rust na de forse beweging die we afgelopen vrijdag voorbij zagen komen na de forse koersdaling van de Turkse lira. Zo ziet u dat de markten snel en venijnig kunnen reageren op externe factoren.

Trump en zijn handelsoorlog beginnen toch steeds meer uit te dijen. Eerst naar China, Europa en nu is ook Turkije aan de beurt. Het mag duidelijk zijn dat Turkije economisch er reeds een tijd niet goed voor staat en er is ook niet echt direct zicht op licht aan het eind van de tunnel.

Men probeert eerder met pensioen te gaan, btw-verhogingen worden uitgesteld en belastingverlagingen worden juist doorgevoerd. Historisch gezien zijn de maanden september en oktober de slechtste maanden voor de beurs. Afgelopen week gaf ik in mijn column aan dat het gapje naar 563 gevuld zou kunnen worden en dat dat geen invloed zou hebben op mijn koersdoel van 609 punten. Uiteraard, nu de daling is gekomen, blijf ik bij mijn visie.

AEX: kansen aan de onderkant

De AEX heeft het gapje naar 563 dus gevuld en is zelfs laag geweest op 559 punten. Op korte termijn liggen de kansen even aan de onderkant. Een opleving naar 568 zou ik gebruiken om wat puts te kopen met een stoploss op 575 punten. Een terugval naar 558 tot 553 zou zomaar kunnen. Weerstand is er op 565, 568 en 573 punten. Steun op de daggrafiek is er op 558, 555 en 553 punten.

Als de AEX onder de 548 zou sluiten, is het positieve scenario even van de baan. Dit verwacht ik overigens niet.


Turbulentie valutamarkt 

Wat ik wel scherp in de gaten houd, is de ontwikkeling van de euro. De turbulentie op de valutamarkt zorgt ervoor dat de euro inmiddels weer onder de 1,15 is gedoken en daarmee zijn we teruggevallen in de tradingrange die we al vanaf 2016 zien. 1,05 aan de onderkant en 1,15 aan de bovenkant. Ik houd dit scherp in de gaten voor u, want tijdens de recente kwartaalcijfers heeft u meerdere malen de woorden "negatief valuta-effect" voorbij zien komen in de persberichten, onder andere bij Ahold Delhaize.

Galapagos

Biotech en Nederland hebben een prachtig trackrecord. Het groeipotentieel bij dit soort bedrijven kan enorm zijn, maar voordat het zover is, moet er flink geïnvesteerd worden en hebben bedrijven meestal enorme aanloopverliezen. Echter, zodra een middel door alle testen heen gekomen en daadwerkelijk op de markt is, zijn de winstkansen ook vaak enorm.

In juni schrokken de aandeelhouders behoorlijk van Galapagos. De sterke partner Abbvie besloot om niet verder te gaan met een onderzoek voor de behandeling van taaislijmziekte. Abbvie was de gedoodverfde kandidaat om Galapagos over te nemen. De koers viel van 88 euro terug naar 78 euro. Echter, veel partijen zijn ook van mening, dat waar de ene deur dicht gaat er weer een andere deur open kan gaan. In juli werd bekend dat Galapagos een deal heeft gesloten met Novartis voor de ontwikkeling van hun programma MOR106.

Resultaten 

Recent kwam Galapgos met de resultaten en daarin zien we dat de omzet wat oploopt en dat de cashburn wat lager dan verwacht was. De koers zette een all time high neer op 97 euro en we noteren momenteel op 95,70 euro. Recent werd het koersdoel door een grote Amerikaanse partij wat verhoogd en de koers laat op dit moment een prima ontwikkeling zien. Ik kijk echter met mijn computergestuurde handelsmodel ook naar de kille feiten en die zeggen dat het aandeel te hard is gestegen in een te korte tijd.

Wat houdt dat in? Als u kijkt naar de grafiek, dan ziet u dat de blauwe lijnen te ver van de rode lijnen komen te liggen en dat is een teken dat er een ronde van winstnemingen aan zit te komen. Bent en blijft u positief - dat ben ik overigens voor de langere termijn ook - dan zou u ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld de helft van uw positie te verzilveren. Stijgt het aandeel door, doet u voor de helft nog mee. Vallen we terug naar bijvoorbeeld 88 euro, koopt u die andere helft weer terug.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, ING, Unilever, PostNL, VIX en Shell. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht