Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Deceptie bij Balta'

'Deceptie bij Balta'

Medio vorig jaar ging de Belgische tapijtfabrikant Balta naar de beurs. Vooralsnog is het niet het succes gebleken waar beleggers op hadden gehoopt. Het is eerder een deceptie, zo schrijft analist Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

Volgens Crum kunnen we geen andere conclusie trekken als we naar het koersverloop sinds de beursgang kijken. “Een uitgiftekoers van 13,25 euro waar nu nog slechts 5,25 euro van over is. Een teruggang van ruim 60%”, schrijft hij in zijn update.

Balta rapporteert een omzet over het eerste halfjaar van 2018 van 322 miljoen euro. Dat is 4% lager dan over het eerste halfjaar van 2017. “Het beeld wordt nog erger als we kijken naar de autonome omzetontwikkeling, dus exclusief het effect van overnames. Dan is sprake van een omzetdaling van 9%.”

Schrikken

Het is schrikken bij de resultaatsontwikkeling, stelt Crum. “De aangepaste Ebitda daalt met 27% tot 34 miljoen euro. Balta wijt dit onder meer aan stijgende grondstofkosten, tegenzittende wisselkoersen en ongunstige weersomstandigheden.”

Volgens Crum kunnen we concluderen dat Balta te vroeg naar de beurs is gebracht. “Voorafgaand aan de beursgang is een flink aantal overnames gedaan, waardoor de schulden flink opliepen. En sinds de beursgang zijn er diverse winstwaarschuwingen de deur uitgegaan. Nu er weer slechte halfjaarcijfers zijn, is het genoeg. De huidige topman stapt per direct op.”

Geen verkeerde marktomstandigheden

Het bijzondere is dat Balta eigenlijk niet zo gek veel te klagen heeft over de marktomstandigheden, schrijft Crum. “De economie in zowel de VS als de eurozone is aardig op stoom. Er wordt veel verhuisd, kantoren moeten ingericht worden met projecttapijt en ook nieuwbouw zorgt voor aardig wat vraag.”

Zoals gezegd heeft het bedrijf al 60% van zijn waarde verloren en daar zullen nog meer verliezen bij komen, waarschuwt de analist. “Gezien de matige gang van zaken, een opstappend CEO en een hoge schuldenlast is enige terughoudendheid rond dit aandeel gepast.”

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht