TA: Verzekeraars in trek | Beursduivel.be

TA: Verzekeraars in trek

Door Wouter Slot op 5 okt 2018 om 14:00 | Views: 4.193

TA: Verzekeraars in trek

Zowel in Europa als in de VS zien we de afgelopen weken de kapitaalmarktrente oplopen. In Europa nog vrij gematigd, maar in de VS is bijvoorbeeld de 30-jaars rente de laatste tijd omhoog geschoten. De financiële sector profiteert van de stijgende rente door onder andere grotere winstmarges.

Waar banken hun winstmarges zien verhogen door het oplopende verschil tussen de kosten voor het aantrekken en de opbrengsten bij het uitzetten van geld, weten ook verzekeraars te profiteren van een hogere rente door hogere inkomsten uit hun beleggingen.

Verzekeraars hebben over het algemeen veel kapitaal uitstaan, wat beter rendeert bij oplopende rentes. Met name voor levensverzekeraars was het lastig om hoge winsten te halen bij de aanhoudende lage rente. Nu de rente oploopt zien we de koersen van verschillende Europese verzekeringsmaatschappijen weer stijgen.

Ik bespreek de technische plaatjes van een aantal verzekeraars en beoordeel of ze door de stijgende rente al koopwaardig zijn geworden.

Ageas

De Belgische verzekeraar Ageas ligt er technisch bezien goed bij. Ageas heeft met de doorbraak boven de laatste koerstop de stijgende trend weten te hervatten. Een technische verbetering is opgetreden met een lange termijn koersdoel rond weerstand 82,50 euro (gevormd op 22 september 2008).

Zolang Ageas hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op 43,79 euro (bodem van 17 september). De doorbraak boven de laatste koerstoppen heeft een nieuw koopsignaal gegenereerd.

ASR Nederland

Ook ASR Nederland oogt weer positief. Het aandeel laat sinds medio 2016 per saldo hogere toppen en bodems zien. Dit duidt op aanhoudende vraag. Eind 2017 was deze stijgende trend overgegaan in een meer neutraal koersverloop. Dit leidde tot een consolidatiefase binnen de stijgende trend.

Nu ASR Nederland boven de top van mei is gebroken, heeft de stijgende fase weer een nieuwe impuls gekregen. Er is ruimte vrijgekomen voor een grotere koersstijging richting hogere koersniveaus. Volgende koersdoel ligt rond 45,00 euro. Dit is een berekend koersdoel. Beleggers kunnen ASR Nederland toevoegen aan hun portefeuille. Zolang steun 39,70 euro intact is, handhaven we onze positieve visie.

AXA

De Franse verzekeraar AXA is duidelijk op de weg terug. Na de forse koersdaling in de eerste helft van dit jaar is deze zomer de trend gedraaid en een sterk herstel ingezet.

De weerstand rond 23,87 euro is nu bereikt. Om verder te verbeteren en ruimte vrij te maken voor een sterker herstel, moet deze weerstand worden geslecht. Pas dan kan AXA verder omhoog richting het volgende koersdoel rond 27,69 euro, de top van begin dit jaar.

Ik adviseer beleggers te wachten met het innemen van posities totdat de weerstand 23,87 euro daadwerkelijk op basis van een weekslot is gebroken.

Allianz

De Duitse verzekeraar Allianz kent tot nog toe een volatiel jaar op de beurs. Het aandeel heeft sinds begin 2018 forse koersuitslagen laten zien in beide richtingen. Per saldo is het aandeel echter niet veel opgeschoten.

Met het herstel dat de afgelopen weken plaatsvond, is nu wel de correctieve fase afgebroken. Dit is een eerste signaal van aantrekkende vraag. Allianz kan nu verder oplopen richting weerstand 206,85 euro. Pas daarboven zal het technische plaatje verder opklaren en worden hogere koersniveaus mogelijk.

Ondanks dat het opwaarts potentieel in eerste instantie beperkt is, kan Allianz wel worden opgenomen of vastgehouden in de portefeuille. Zolang steun 180,02 euro standhoudt, handhaaf ik een positieve visie op dit aandeel.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group