IBA: Koopmoment of juist niet? | Beursduivel.be

IBA: Koopmoment of juist niet?

Door Beursduivel.be op 10 okt 2018 om 14:30 | Views: 6.072

IBA: Koopmoment of juist niet?

Het gaat Ion Beam Applications (IBA) niet voor de wind op de beurs. Stond de koers begin augustus nog op 24 euro, nu is daar nog maar zo’n 16 euro van over. Is dit een mooi instapmoment of moeten we ver weg blijven van het aandeel?

Die vraag bespreekt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk, in een update over de Belgische producent van protontherapiesystemen.

Crum ziet geen relevant fundamenteel nieuws wat ten grondslag kan liggen aan de stevige daling. “Althans, het laatste bedrijfsnieuws dateert van eind augustus, toen het bedrijf wederom een order kon melden. Weliswaar een kleine order, voor één Proteus One-systeem, maar wel eentje uit China met een aanzienlijke kans op vervolgorders.”

Waarschuwingen

Volgens de analist moeten we als beleggers ervoor waken om niet te veel met de waan van de dag mee te bewegen, maar “de stevig dalende koers vormt ditmaal wel een waarschuwingssignaal.” En waarschuwingen genoeg bij IBA, althans winstwaarschuwingen: in totaal vier in 2017 en begin 2018. “De markt sorteert nu duidelijk voor op nog meer slecht nieuws. En dat lijkt reëel.”

Al twee keer eerder dit jaar zette de Beleggersdesk het aandeel IBA op Kopen: begin januari en in maart. In januari stond de koers op 19,30 euro, en werd verkocht op 22,50 euro (16% rendement). In maart noteerde het aandeel 18,40 euro en werd verkocht op 22,36 euro (21% rendement). Ondertussen is de koers nog verder gezakt, maar toch geeft de analist geen koopadvies af. 

Jaaroutlook

De reden daarvoor is de grote onzekerheid of het bedrijf zijn jaaroutlook wel kan waarmaken, schrijft Crum.

“De order die in het VK werd gescoord, voor drie systemen, kent tot op heden nog het ‘voorbehoud financiering’. En zonder deze order wordt het uiterst lastig om de outlook te halen. Het jaar is natuurlijk nog niet om, er kunnen nog orders binnenkomen. Maar het wordt wel kort dag zo."

Blijven opletten

Voor de lange termijn vindt de analist IBA een mooi aandeel, maar op de kortere termijn is het risico op nieuwe zeperds te groot. “Blijf wel opletten om tijdig weer op de rijdende trein te kunnen springen.”

Bekijk ook: Rode cijfers voor 'veelbelovend' IBA

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group