Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Rendement op Europese aandelen komende jaren 5 tot 7% per jaar'

'Rendement op Europese aandelen komende jaren 5 tot 7% per jaar'

De komende jaren zijn de beste kansen voor aandelenbeleggers waarschijnlijk te vinden in Europa. De rendementen zullen daar naar verwachting gemiddeld neerkomen op 5 tot 7% per jaar. 

Dat stelt Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management in een gesprek waarin hij vooruitblikt op de komende vier beleggingsjaren. 

In de nieuwste aflevering van Aegon Beleggings TV start Van den Heuvel met een blik op de wereldwijde economie: "Wereldwijd zie je dat de economieën er heel goed voor staan. Met name in de Verenigde Staten draait de economie als een tierelier en zien we dat de economie maar door blijft dalen. Maar ook in Europa, met name Noord-Europa, gaat het gewoon heel goed."

Tegelijkertijd merkt Van den Heuvel op dat de groeiniveaus in China steeds naar lagere niveaus toegroeien. Ook hebben opkomende landen het moeilijk doordat het monetair beleid dat gevoerd wordt in de VS en Europa langzaam wat aangescherpt wordt. "Landen die afhankelijk zijn van kredieten in harde valuta, zoals de dollar of de euro, hebben het nu wat moeilijker. Opkomende landen liggen er dus nu wat moeilijker bij, maar de westerse wereld draait eigenlijk heel erg goed."

Kansen voor de komende jaren

Waar liggen dan de komende jaren de kansen voor beleggers? Niet op de Amerikaanse beurs, denkt Van den Heuvel. Hij verwacht voor de aandelenmarkt van de VS relatief lage rendementen de komende jaren. "Dan moet je denken aan 2, 3 of 4% gemiddeld per jaar de komende jaren."

In Europa zit volgens de asset manager nog wat minder fantasie in de prijs verwerkt doordat de regio niet heeft geprofiteerd van een zwengel van het fiscale beleid, zoals in de VS. In Europa zit waarschijnlijk nog wat meer onzekerheid in de koers verwerkt, wat betekent dat er waarschijnlijk meer potentieel is. "Ook het dividendrendement is nog relatief hoog vergeleken met de rente hier, dus Europese aandelen zijn een tikje aantrekkelijker. Dan moet je denken aan 5, 6 of 7% rendement gemiddeld voor de komende jaren."

Andere kansen?

Waar nog meer de kansen liggen? In onderstaande aflevering van Aegon Beleggings TV gaat Van den Heuvel onder andere in op Europese staatsobligaties, de kansen in China en Azië en grondstoffen; een categorie die het vaak goed doet in de laatste fase van een economische cyclus. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht