Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Forse schade

TA: Forse schade

De aandelenbeurzen staan de laatste weken wereldwijd onder druk. Door onzekerheid over het handelsconflict tussen de VS en China en de oplopende kapitaalmarktrentes lijken beleggers even wat meer risicomijdend te worden.

In Europa waren de trends al wat eerder gedraaid, maar nu ook de aandelenbeurzen in de VS het hoofd laten hangen, lijkt de verkoopdruk echt los te zijn gekomen. Ik bespreek hieronder de technische plaatjes van een aantal Europese indices en beoordeel of cruciale niveaus al zijn bereikt of gebroken.

Bel 20

De Belgische beurs blijft ondermaats presteren ten opzichte van het Europese gemiddelde. De Bel 20-index vormt al sinds begin dit jaar lagere toppen en bodems, wat duidt op aanhoudende verkoopdruk. De index heeft recent de dalende trend zelfs een nieuwe impuls gegeven nadat de laatste koersbodem werd gebroken.

Er is ruimte vrijgekomen voor een grotere koersdaling richting de bodem van eind 2016 rond 3.384 punten. De Bel 20-index vormt al enige tijd lagere toppen onder het 200-daags gemiddelde. Dit bevestigt de zwakke technische conditie van de beurs. Ik adviseer daarom ook deze index te mijden zolang er nog geen tekenen van bodemvorming zijn.

AEX

De Nederlandse beurs heeft eind juli nog een hogere koerstop weten te vormen, maar is daarna al snel omgedraaid. De uitbraak werd al snel geneutraliseerd waarna een forse correctie is opgetreden. Het technische plaatje heeft hierdoor een flinke deuk opgelopen.

De AEX-index is teruggezakt onder de (rode) 200-dagenlijn en heeft een lagere koerstop op de grafiek achtergelaten. Dit is een negatief signaal. Nu ook de steunlijn onder de bodems vanaf medio 2017 is gebroken, ligt de weg open voor een daling richting de lange termijn steunzone rond 506 punten.

De steunzone rond 506 punten wordt gevormd door meerdere oude toppen en bodems en fungeert daarom nu als cruciaal steunniveau. Om het meerjarige positieve scenario intact te laten, dient de index op of rond deze steun opgevangen te worden.

Een overtuigende doorbraak door deze steun zal het technische beeld echter forse schade toebrengen en ruimte vrijmaken voor een diepere correctie. Fors lagere koersniveaus kunnen dan niet meer worden uitgesloten.

CAC 40

Ook de Franse beurs heeft de afgelopen weken een knieval gemaakt. Eind mei is de index teruggezakt onder de voorliggende koerstoppen, wat een eerste signaal van verzwakking was. Gedurende lange tijd leek de index nog steun te kunnen vinden aan de onderkant van de stijgende trend, maar ook deze bleek niet bestand tegen de toenemende verkoopdruk.

Met de doorbraak onder de koersbodems van de afgelopen maanden is er ruimte vrijgekomen voor een correctie richting de bodems van begin 2018 en medio 2017 rond 5.000 punten. Ook voor de Franse beurs gelden deze bodems als cruciaal niveau.

Wanneer deze steunzone sneuvelt, moeten we ons opmaken voor een langere periode van dalende koersen. Ik adviseer dan ook de beurs even te laten uitrazen en af te wachten of de steunzone sterk genoeg blijkt. Indien de CAC op of rond de steunzone weet te bodemen, zullen er zich vanzelf weer voldoende kansen voordoen.

DAX 

De Duitse beurs heeft het zwaar. Al vanaf het begin van 2018 vormt de index lagere toppen. Dit wijst op teoenemende verkoopdruk, omdat beleggers bij elke opleving op een lager niveau uitstappen. Nu de belangrijke steun van de bodems vanaf september 2017 wordt gebroken, lijken kopers de handoek in de ring te hebben gegooid. Een nieuw herstel vanaf de steun is uitgebleven en verkopers drukken de beurs omlaag.

De doorbraak onder steun 11.868 punten heeft het technische beeld flink verzwakt. Er komt ruimte vrij voor een daling richting fors lagere koersniveaus. Op basis van de hoogte van de topformatie van het afgelopen jaar, kan ik een koersdoel berekenen van ongeveer 10.175 punten. Dit komt overeen met de laatste koersbodem van eind 2016.

Kortom, de Europese beurzen blijven onder druk staan en lijken nog geen signalen van bodemvorming af te geven. De Belgische en de Duitse beurs hebben zelfs al cruciale steuniveaus gebroken en zien er technisch erg zwak uit. Bij de Franse en de Nederlandse beurs zie ik ook forse verzwakkingen, maar zijn belangrijke steunzones nog intact.

Gezien de toegenomen volatiliteit op de beurzen zal de markt waarschijnlijk al snel aangeven of deze niveaus stand zullen houden.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht