Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ING mag gekocht worden

ING mag gekocht worden

Het cijferseizoen is inmiddels losgebarsten en de verwachtingen zijn enorm verdeeld. De hoge olieprijs zorgt voor wat hogere verwachtingen bij oliegerelateerde fondsen zoals Shell, SBM Offshore en Fugro en de stijgende rente in de VS zou een boost moeten geven aan fondsen zoals Aegon. 

Grote financiële spelers in de VS kwamen de afgelopen dagen met redelijke cijfers en dat geeft steun aan de handel. We zitten middenin een handelsoorlog. We hebben te maken met stijgende rentes op de obligatiemarkt, we hebben Italië dat het begrotingstekort veel te hoog heeft laten oplopen en daarnaast nemen de politieke spanningen toe tussen de VS en Saoedi-Arabië toe, in verband met de verdwenen journalist. 

Op 6 november vinden er voor Trump belangrijke verkiezingen plaats in de VS. Hij wil ongetwijfeld de steun van het senaat niet verliezen en een deal met China over de handelsoorlog zou dan positief kunnen uitwerken, is mijn idee. Vooralsnog speelt hij het spel erg hoog en hebben we daar in Europa duidelijk last van, zeker als we bijvoorbeeld naar de automotive sector kijken.

TomTom

TomTom kwam gisteren als één van de eerste met de resultaten en heeft uiteraard ook last van de tegenwind in de automotive sector. Wat positief is, is dat de terugloop van navigatie minder snel gaat dan werd verwacht en men heeft zelfs de winstprognose kunnen verhogen. 

Toch stond het aandeel gisteren 15 á 16% lager, want het contract met Volvo voor locatie- en navigatie diensten is beëindigd. Wellicht dat Volvo in zee gaat met concurrent Google en dat is natuurlijk negatief. Afgelopen weken liep het aandeel op vanwege het nieuws dat men telematica gaat verkopen en de verwachting is dat men daar een miljard voor zal ontvangen. 

Ik heb de dip gebruikt om een kleine positie op te bouwen en mochten we onder de 6 euro duiken, dan breid ik verder uit. Ik voorzie nog steeds een overname, maar de kans wordt nu ook groter dat er een management buy out gaat komen voor het bedrijf met de miljard euro die men heeft opgehaald.

AEX

Het technische plaatje voor de AEX is de afgelopen dagen iets verbeterd, nu we weer boven de 518 zijn gekomen. De bodem op 516, die we in februari en maart meerdere keren hebben getest, werd neerwaarts doorbroken en dat zorgde voor een verzwakking van de daggrafiek. 

Er is nu steun op 512, 508 en 505 punten. De AEX heeft nu weerstand op 528, 532 en 538 punten. Pas boven de 538 punten gaan de seinen weer op groen. Tot die tijd blijf ik even alert. Ik weet dat de oktobermaand altijd behoorlijk turbulent is de afgelopen dertig jaar. Met veel cijfers in aantocht, mag er meer beweging verwacht worden deze week.

ING Groep

De financiële waarden doen het dit jaar erg slecht en ING is één van de fondsen die in deze sector de raakste klappen krijgt. Het is ook precies tien jaar geleden dat ING van u 10 miljard euro kapitaal kreeg om overeind te blijven. 

De sector was toen in zwaar weer geraakt en de bank moest nadien zijn verzekeringsactiviteiten afsplitsen en NN groep is nu apart genoteerd op de beurs. Bonussen waren uit den boze en de bank moest weer lean and mean worden en niet meer too big to fail

Het imago is de afgelopen jaren duidelijk verbeterd, maar heeft dit jaar wel twee keer een behoorlijke knauw gekregen. De voorgestelde loonsverhoging werd dit jaar weer ingetrokken onder grote politieke en publieke druk en de zwart geld-affaire doet het imago ook geen goed. 

Desondanks zit dit nu allemaal ruim in de koers verdisconteerd en verwacht ik dat de cijfers beter dan verwacht zullen uitvallen. Het technische plaatje geeft aan dat er steun is op 9,80 euro en ik verwacht dat de koers op weg is naar 12 euro voor de korte termijn en voor de langere termijn kunnen we weer op weg naar de 14 euro. 

ING levert prima diensten en is wereldwijd, ondanks de kleine schandalen, nog steeds een bank waar Nederland trots op mag zijn. Kortom, de huidige dip is een mooie koopkans.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Bpost, Unilever, PostNL, VIXShell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht