Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Krabbelt last man standing op?

Krabbelt last man standing op?

Hoe groot is de kans dat de Verenigde Staten als enige markt standhoudt of opkrabbelt in het huidige beursklimaat? Kunnen zij uiteindelijk de last man standing blijven?

Voor het beantwoorden van die vraag spelen verschillende factoren een rol. In de eerste plaats is daar de steeds harder wordende handelsoorlog met China. Tot op heden werd vooral China geraakt door Trump’s handelsoorlog. Ook akkoorden met andere landen (Mexico, Canada) lijken erop gericht om het zakendoen met China te frustreren.

Krakende afzetmarkten

Maar Amerikaanse multinationals doen ook over de hele wereld zaken en krijgen vroeg of laat last van krakende afzetmarkten en dalende valuta. De winsten zullen erdoor geraakt worden. Waarschijnlijk zijn de effecten pas echt zichtbaar in de loop van 2019.

Ook het Chinese antwoord op de ingevoerde tarieven zal de Verenigde Staten pijn gaan doen. De Chinese renminbi is inmiddels fors in waarde gedaald.

Bedenk dat de vorige keer dat de renminbi devalueerde de beurzen een behoorlijke dreun kregen. Dat was in 2015. Volgens het IMF zal de handelsoorlog alle landen economische groei kosten, ook de Verenigde Staten. De groeiverwachting van de wereldeconomie werd onlangs met 0,2% naar beneden bijgesteld.

Italië

Een andere bedreiging vormt het beleid van de nieuwe populistische regering van Italië. Deze schuwt een confrontatie met Brussel niet. De markten reageren daar negatief op, met een oplopende
Italiaanse rente tot gevolg.

Daarmee neemt het verschil met de Duitse tienjaars staatsleningen toe. Dit verschil is heel groot voor twee grote economieën die beiden deel uitmaken van dezelfde monetaire unie.

De markten lijken daarmee te anticiperen op grote problemen binnen de Eurozone, die voor onrust kunnen zorgen. Waarschijnlijk gaat Italië uiteindelijk wel door de bocht, maar tot die tijd is er wel enig tumult te verwachten.

Rentestijging

De grootste dreiging vormt echter de oplopende rente in de Verenigde Staten. De tienjaars rente is er inmiddels aanbeland op het hoogste niveau in jaren. Op zich is dat slechts een normalisatie na een jarenlange uitzonderlijk lage rente, maar de gevolgen van de oplopende rente zijn wel voelbaar.

Zo loopt ook de hypotheekrente in de Verenigde Staten op, met als gevolg dat de huizenmarkt begint te kraken. Er worden maand-op-maand minder huizen verkocht en in grote delen van de Verenigde Staten zakken de huizenprijzen eveneens.

Aangezien het huis voor de gemiddelde Amerikaan zijn of haar belangrijkste bezit is, brengt dat de economische groei in gevaar. De huizenbouwers-index is al in een berenmarkt beland na het hoogste punt ooit van afgelopen januari. Tien jaar geleden was het uiteenspatten van de huizenmarkt die de crisis wereldwijd aan het rollen bracht.

Sterke dollar

Omdat de voortdurende economische groei, de renteverhogingen van de Fed en de stijgende aandelenmarkten een enorme aanzuigende werking hebben op het kapitaal uit de hele wereld, blijft ook de dollar stijgen.

Daardoor komen steeds meer opkomende economieën onder druk. Turkije, Argentinië, Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika zijn slechts enkele voorbeelden. De valuta van deze landen zakken onder het geweld van de dollar. De benodigde renteverhogingen om de munt overeind te houden bedreigen de groei in eigen land.

De dalende valuta vormen ook een bedreiging voor de westerse multinationals. Een verdere verslechtering van de situatie in de opkomende markten zal de wereldeconomie dan ook geen goed doen.

Toekomst onzeker

Er zijn kortom voldoende bedreigingen voor de tot op heden onaantastbare positie van de Verenigde Staten. Tot nu toe was het America First, maar hoe lang blijft de Verenigde Staten de enige markt die standhoudt? Of wordt het juist andersom en trekken de Verenigde Staten de rest van de wereld uit het moeras omhoog?

Over een poosje zullen we het weten, maar dan zijn ook de effecten van de enorme belastingverlaging uitgewerkt. Het ziet ernaar uit dat we wereldwijd op z’n best te maken gaan krijgen met een gereduceerde groei.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht