Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Aandelen VS stevenen af op het slechtste vierde kwartaal sinds 2008'

'Aandelen VS stevenen af op het slechtste vierde kwartaal sinds 2008'

De kans op een aandelenrally in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal is er vrij mager. Dat beweren de strategen van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Goldman Sachs, meldt Bloomberg.

Het is bijna een gewoonte geworden van de S&P 500-index om in het vierde kwartaal te stijgen: de afgelopen negen jaar is dat acht keer gebeurd. Maar volgens de strategen van Morgan Stanley en Goldman Sachs kunnen beleggers dit keer niet rekenen op de in het verleden behaalde resultaten.

Er spelen volgens hen teveel zaken die een rally in de weg staan. De markt worstelt om in het reine te komen met de combinatie van hogere obligatierendementen, wat de winstgroei vertraagt, en aanhoudende politieke spanningen in binnen- en buitenland.

Tussentijdse verkiezingen

Ook de tussentijdse verkiezingen in de VS zullen waarschijnlijk een bron van volatiliteit vormen, aangezien de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden lijken te veroveren. Dit zal volgens strateeg David Kostin van Goldman Sachs leiden tot gevechten over regels en uitgaven in Washington.

Dead cat bounce

Ook zijn collega Mike Wilson van Morgan Stanley waarschuwt dat beleggers op hun hoede moeten blijven. Hij omschrijft de oplevingen als een "dead cat bounce", ofwel een kortstondige opleving van de koersen die beleggers valse hoop geeft.

Aandelen in de technologie- en consumentengoederensector, die de marktrichting de afgelopen jaren bepaalden, moeten mogelijk nog eens 6% tot 8% goedkoper worden voor het dieptepunt is bereikt, aldus Wilson. "We denken dat de correctie nog niet is voltooid. Recente prijsdalingen in groei, technologie en cyclische consumentenaandelen hebben genoeg pijn veroorzaakt in portfolio's en beleggers nerveus gemaakt", zo meent hij.

Defensieve houding

De Morgan Stanley-strateeg denkt ook dat een rally richting het einde van het jaar steeds moeilijker zal zijn, omdat een lagere liquiditeit en zorgen dat de groei een piek heeft bereikt op de S&P drukken. Dit leidt ertoe dat beleggers een defensieve houding aannemen.

De S&P 500 daalde in oktober tot nu toe met meer dan 5% en stevent af op het slechtste vierde kwartaal sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008.

Markten zijn opmerkelijk kalm

Een omkering van de markt is typerend voor jaren met tussentijdse verkiezingen, maar 2018 verloopt volgens Goldman Sachs niet zoals andere jaren, waardoor een herstel minder waarschijnlijk is.

In de periode vóór de tussentijdse verkiezingen neemt de volatiliteit van de markt normaal gesproken toe, aangezien dan de politieke onzekerheid toeneemt. Zodra die na de verkiezingen is opgeheven, laten aandelen doorgaans een rally zien, waarbij de S&P 500 in het vierde kwartaal gemiddeld met 8% stijgt.

Dit jaar is de aandelenmarkt echter relatief kalm gebleven, in de afgelopen maanden voor de recente turbulentie in oktober. "Dit kan erop duiden dat markten gewend zijn geraakt aan bovengemiddelde politieke onzekerheid en dat zou het gebrek aan volatiliteit vóór de verkiezingen verklaren", aldus Kostin.

Mogelijk ander patroon

"De typische rally van 8% van de S&P 500 in het vierde kwartaal in jaren met tussentijdse verkiezingen - tweemaal het gemiddelde rendement van 4% in andere jaren - wordt aangedreven door een afnemende onzekerheid. Maar dat patroon is minder waarschijnlijk voor dit jaar", zo besluit Kostin.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht