Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bitcoin naar 200.000 dollar of komt er een barre 'cryptowinter'?

Bitcoin naar 200.000 dollar of komt er een barre 'cryptowinter'?

Kunnen cryptobeleggers zich opmaken voor een rally van de bitcoin? Of zal de munt onder druk komen? Beleggingssite TheStreet vroeg vijf invloedrijke crypto-experts naar hun prijsvoorspellingen voor diverse cryptomunten. Deze lopen nogal uiteen.

Het voorspellen van koersen van cryptovaluta is niet eenvoudig. Maar sommige experts zeggen dat ze algemene, brede prognose kunnen doen, op basis van waarderingen, beleggersgedrag en cyclische marktpatronen.

Vijf experts

De vijf kenners hebben een goede vinger aan de pols in de cryptovalutamarkten. Jim Blasko is oprichter van Bitcoin Talk Radio. Marshall Long stond aan de wieg van van eBoost, een bedrijf dat cryptovaluta in gamegemeenschappen integreert. Michal K Jeoung is CEO van cryptovaluta asset management platform TrustVerse. Max Tsaryk is CEO van Blockchain content sharing platform ASQ Protocol en Nate Whitehill is mede-oprichter van cryptovaluta nieuwssite Cryptoslate.

Blasko: 'Bitcoin richting 200.000 dollar'

Jim Blasko is optimistisch over bitcoin. Hij voorspelt dat de waarde van de grootste cryptomunt eind 2020 of begin 2021 tussen de 100.000 en 200.000 dollar zal liggen. Dat betekent dat er een flinke weg omhoog in het verschiet ligt: momenteel wordt bitcoin rond 6.500 dollar verhandeld.

Zijn voorspelling baseert hij op de afnemende "beloning" voor het creëren ofwel mijnen van een bitcoin. Een halvering van de beloning per blok dat een bitcoin miner oplost van 12,5 naar 6,25 bitcoin zal de prijs van bitcoin volgens Blasko verhogen, aangezien elke halvering leidt tot de angst om de boot te missen. Het helpt volgens hem 'miners' en beleggers eraan herinneren dat de voorraad van bitcoin eindig is. Met andere woorden: dat wat er nog over is, zal veel duurder worden om te verdienen of te delven.

Long: 'Koers langzaam omhoog vanaf maart 2020'

Marshall Long is niet zo optimistisch als Blasko maar hij voorspelt wel een opwaartse trend voor de koers van bitcoin, aangezien de halvering van de beloning voor het delven van bitcoin de vraag en aanbod beïnvloedt en een optimistisch patroon creëert. In november 2012 werd de beloning voor het mijnen van bitcoin ook gehalveerd en ging de koers van een hoogtepunt van 30 dollar in 2011 naar een nieuw hoogtepunt van 1200 dollar twee jaar later. Een halvering in juli 2016 creëerde volgens Long hetzelfde stijgende patroon.

Long voorspelt dat ook een afname van de onzekerheid van de regelgeving de prijs van bitcoin langzaam hoger zou moeten brengen. Hij is vooral erg geïnteresseerd in de opstelling van de SEC ten aanzien van bitcoin-ETF's. Als de Amerikaanse toezichthouder groen licht geeft voor de introductie van deze indextrackers, dan zou dat tot een nieuwe opleving van bitcoin kunnen leiden.

Hij merkt ook op dat de acceptatie van bitcoin is toegenomen, met bijna 30 miljoen gebruikers vergeleken met slechts 9 miljoen in 2016 en 17 miljoen in 2017. Long verwacht dat de halvering van de beloning - de katalysator voor de primaire prijs - vanaf maart 2020 de bitcoinprijs omhoog zal beginnen te drijven.

Jeoung: 'Dieptpunt bereikt op 5.000 dollar'

Michael K Jeoung is daarentegen van mening dat bitcoin een dieptepunt heeft bereikt op 5.000 dollar. Hij vindt de negatieve pers - vooral rond het verzet van China tegen cryptovaluta - overdreven.

De plannen van China om een eigen door de overheid gecontroleerde cryptomunt te creëren en de aangescherpte regelgeving wereldwijd wijzen volgens hem in ieder geval op een wijdverspreide acceptatie van cryptomunten.

Jeoung is niet onder de indruk van de prijsdaling van 75% in 2018 en vindt bitcoin tegen de huidige koers zeer goedkoop. Hoewel er op elk moment tussen nu en eind 2019 kortstondige prijsdalingen kunnen optreden gelooft hij dat er een gigantische prijsstijging om de hoek ligt.

Tsaryk: Pessimistisch over Ether

Max Tsaryk is optimistisch over bitcoin, maar heeft een veel pessimistischer beeld van Ether (de cryptomunt die hoort bij het Ethereum-blockchain-protocol waarop duizenden applicaties en slimme contracten draaien) en de ERC-tokens (de cryptomunten die bij deze applicaties horen).

Volgens hem kunnen goed uitgevoerde hacks ERC-tokens waardeloos maken als ze niet worden verplaatst naar hun eigen blockchains. Ook maakt hij zich zorgen over een mogelijke mislukking van het "meest populaire slimme contractplatform/netwerk".

Tsaryk's bedrijf, ASQ Protocol, heeft Aspire ontworpen om eigen blockchains te ontwikkelen als een mogelijke oplossing voor hacks. Desondanks denkt Tsaryk dat "2019 het jaar zal worden van de massaconsumptie van blockchain en de hausse van de gedecentraliseerde applicaties".

Whitehill: 'Ommekeer'

Whitehill van CyptoSlate denkt ondertussen dat een mogelijke ommekeer voor cryptovaluta "veel verder weg kan zijn". De prijzen van cryptovaluta kunnen volgens hem een ommekeer laten zien als in 2019 een bitcoin-ETF zou worden geïntroduceerd.

"Maar de laatste berenmarkt duurde meerdere jaren en we zijn slechts tien maanden bezig met wat een verlengde cryptowinter zou kunnen zijn."

Lees ook: Waarom de prijzen van ethereum en bitcoin hun eigen weg lijken te gaan