Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Steun bereikt

TA: Steun bereikt

De aandelenmarkten staan wereldwijd onder druk. Nadat eerst de Europese beurzen al flink wat terrein moesten prijsgeven, zijn de afgelopen week ook de Amerikaanse beurzen door de knieën gegaan.

Hoewel een oude beurswijsheid stelt dat men moet kopen wanneer het sentiment het negatiefst is, is het maar de vraag of dat op dit moment al het geval is.

De lange termijn technische plaatjes van veel beurzen zijn flink verzwakt en cruciale steunniveaus worden getest. Alleen wanneer deze steunniveaus de komende weken daadwerkelijk standhouden, kan er langzaam weer omhoog gekeken worden.

AEX

De Nederlandse beurs staat al eninge tijd onder druk. In slechts drie maanden is de index meer dan 10% gedaald. Hoewel de opgaande beweging vanaf 2009 nog intact is, zien we wel wat signalen van verzwakking.

Zo vormt de index de afgelopen weken lagere toppen en bodems. Dit duidt op toenemende verkoopdruk. Ook is de index teruggezakt onder het 200-daags gemiddelde die omlaag draait. Dit geeft aan dat de trend aan het draaien is.

Het laatste vangnet dat de index kan opvangen is nu de onderkant van de opgaande trend vanaf 2009 en de steun van de toppen van 2015 en bodems van 2017 rond 506 punten.

De index moet hier steun vinden en op basis van het weekslot niet overtuigend onder sluiten om verdere lange termijn verzwakking te voorkomen. Een doorbraak zal ruimte vrijmaken voor een daling richting fors lagere koersniveaus.

Bel 20

De Belgische beurs is al wat verder gecorrigeerd. De Bel 20 index vormt al sinds begin dit jaar lagere toppen en bodems, wat duidt op aanhoudende verkoopdruk. Ook is de index al snel teruggezakt onder de toppen van 2015.

De Bel 20 index heeft een dalende fase ingezet richting lagere koersniveaus. Eerste steun van de bodem van eind 2016 rond 3.384 punten is nu bereikt. Vanaf dit niveau zou wat herstel op kunnen treden.

Zolang de dalende trend echter intact is, moeten we rekening houden met nieuwe verkoopdruk en eventueel lagere koersen.

CAC 40 

De beurs van Parijs is in oktober hard teruggezakt. De belangrijke steun gevormd door bodems uit 2017 en 2018 is getest. Net als bij de Nederlandse beurs geldt dat wanneer dit niveau duidelijk wordt gebroken, er ruimte vrijkomt voor een grotere koersdaling.

Volgende koersdoel ligt dan rond de bodem van begin 2017 op 4.733 punten. Nu de steun is bereikt, kan er wel wat korte termijn herstel optreden. De kracht van het herstel zal uitwijzen of een lange termijn bodem is gevormd of dat we binnenkort weer lagere koersen op de borden krijgen.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht