Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Midterms: De winnaars en verliezers op de beurs

Midterms: De winnaars en verliezers op de beurs

Er zijn winnaars en verliezers op de aandelenmarkt na de splitsing van het Congres door de Republikeinen en Democraten bij de tussentijdse verkiezingen van 2018. De grote winnaar zou de aandelenmarkt in het algemeen kunnen zijn.

Dit omdat een verlamde regering veel van wat president Donald Trump heeft verwezenlijkt intact zal laten, maar tegelijkertijd meer controle zal uitoefenen op het agressieve handelsbeleid van het Witte Huis, schrijft Cnbc.

Industriële bedrijven en leveranciers van bouwmaterialen zouden een van de best presterende aandelen kunnen zijn door speculatie dat de politici in Washington een infrastructuurdeal kunnen sluiten.

Farmaceutische bedrijven zouden daarentegen onder druk kunnen komen te staan door een overeenkomst tussen de Democraten en Republikeinen om de prijzen van medicijnen in toom te houden.

Controle op handelsspanningen: goed voor aandelen

Met een meerderheid van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, zou Trump zijn agressieve handelsstrategie met China kunnen verzachten. De handelsoorlog tussen de twee naties heeft tot veel onrust op de markten geleid over de toekomstige relatie tussen de twee economische grootmachten.

"Een meerderheid van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden heeft het potentieel om de neerwaartse risico's van de wrijvingen op het handelsvlak te verminderen", zei Binky Chadha, hoofdstrateeg bij Deutsche Bank.

Een groeiend aantal Democraten en zelfs Republikeinen zullen volgens de strateeg waarschijnlijk proberen de presidentiële macht ten aanzien van het handelsbeleid te verminderen.

Focus op sterke groei

Door een vermindering van de handelsspanningen tussen Washington en Beijing kan de markt zich opnieuw focussen op een sterke Amerikaanse groei, voegde Chadha toe, en wordt de druk op de wereldwijde groei verlicht wat zal leiden tot een sterkere rally.

Het Witte Huis heeft in september importtarieven van 10% opgelegd aan 200 miljard dollar aan Chinese producten. Indien een doorbrak in het handelsoverleg met China uitblijft, zullen de heffingen aan het einde van het jaar worden verhoogd tot 25%.

Als reactie hierop zei Beijing dat het tarieven zou heffen op 5.207 Amerikaanse importgoederen ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar. De twee landen hadden al tarieven opgelegd voor 50 miljard dollar van elkaars goederen vóór de sancties van september.

Dan Clifton, hoofd beleidsonderzoek bij Strategas Research, zei dat Trump nu vooruit zal kijken naar zijn eigen herverkiezing en zal blijven zoeken naar beleid om de economie te helpen. "Ik denk dat het begint op de G20-bijeenkomst met China", zei Clifton. "Het lijkt erop dat de president iets groots op het handelsvlak zou kunnen doen."

Infrastructuur 

Hoewel Republikeinen en Democraten het niet eens zijn over een breed scala aan beleidsvoorstellen, steunen de leden van beide partijen de hervorming van de infrastructuur.

Elke vooruitgang op dat gebied kan winstgevend zijn voor bedrijven die zijn blootgesteld aan openbare werkprojecten, zoals machinefabrikanten, staalproducenten en olie- en gasleveranciers.

"De Democraten zullen waarschijnlijk plannen voor grootschalige infrastructuuruitgaven pushen. Republikeinen hebben zich over het algemeen gekant tegen Democratische plannen op dit vlak, maar president Trump heeft zijn steun uitgesproken voor infrastructuuruitgaven en zou bereid kunnen zijn om te helpen", zei hoofdeconoom Kevin Logan van HSBC.

Volgens Savita Subramanian, aandelenstrateeg bij Bank of America, zouden "materialen, industrie en energievoorraden kunnen profiteren van een kleine infrastructuurdeal onder de Democraten, een zwakkere Amerikaanse dollar en minder handelsbelemmeringen".

Geneesmiddelen: een gemeenschappelijk doel?

De strateeg van Bank of America zei ook dat, hoewel onwaarschijnlijk, het Congres en Trump een gemeenschappelijke basis zouden kunnen vinden voor het verlagen van de prijzen van medicijnen. Dit zou met name een potentiële tegenwind zijn voor de gezondheidszorgbedrijven en medicijnenmakers.

Volgens analisten van Cowen kunnen de gebieden waarover overeenstemming kan worden bereikt tussen de Democraten en Republikeinen "van alles zijn, van infrastructuur en medicijnenprijzen tot een federale minimumloonstijging en schuldverlichting voor studenten."