Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fonds van de week: T. Rowe Price Emerging Markets Equity

Fonds van de week: T. Rowe Price Emerging Markets Equity

Het T. Rowe Price Emerging Markets Equity Fund heeft een ervaren fondsmanager en een solide, op lange-termijn groei gericht proces dat zich overtuigend bewezen heeft. Morningstar handhaaft dan ook de Morningstar Analyst Rating van Silver op dit fonds.

T. Rowe Price Emerging Markets Equity Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Neutral

Dit fonds wordt beheerd door de ervaren manager Gonzalo Pangaro en kent een van de grootste ondersteunende teams in de categorie opkomende markten. Het beleggingsproces is solide en richt zich op groei voor de lange termijn in opkomende landen.

De rendementen van het fonds hebben hun concurrenten en de benchmark op de lange termijn overtuugend weten te verslaan. Morningstar-fondsanalist Mathieu Caquineau handhaaft dan ook de Morningstar Analyst Rating van Silver op dit fonds.

Beheerteam

Gonzalo Pangaro leidt het fonds sinds april 2009. Hij is co-hoofd wereldwijde opkomende markten sinds 2008, maar hij is al sinds de jaren negentig betrokken bij deze portefeuille en beleggen in opkomende markten. Hij maakt al sinds die tijd deel uit van het opkomende markten team en had de Latijns-Amerikaanse selectie voor dit fonds onder zijn hoede in de jaren voordat hij co-beheerder werd. Hij boekte goede resultaten als aanvoerder van het in de Verenigde Staten verkrijgbare T. Rowe Price Latin America fonds van 2004 tot 2009.

Mark Edwards nam eind 2015 afscheid. Hij was geen officiële co-beheerder, maar werkte als Pangaro’s co-piloot en fungeerde ook als co-hoofd van het global emerging markets-team van het fondshuis. Hij had uitgebreide ervaring in opkomende markten, met name Azië. Pangaro heeft zijn kennis van Zuid-Aziatische markten, inclusief China, opgebouwd sinds 2015 in nauwe samenwerking met de Azië-specialisten van het team, onder wie Ahn Lu van T. Rowe Price Asia ex-Japan fonds dat een Bronze rating heeft.

Pangaro krijgt ook ondersteuning van een groot en toegewijd 28-koppig team van opkomende markten aandelenanalisten die gemiddeld 12 jaar ervaring hebben. Een van die analisten, Malik Asif, is in 2018 bevorderd tot associate portefeuillebeheerder en hij zal nauwer gaan samenwerken met Pangaro op het fonds. Ook kan de fondsbeheerder een beroep doen op het sterke opkomende markten obligatieteam voor ondersteung op het gebied van macro-economie. Pangaro brengt zijn eigen belangen in lijn met die van eindbeleggers doordat hij meer dan 1 miljoen dollar heeft belegd in de fondsvariant die in de VS verkocht wordt. Daarom behoudt dit fonds een positief oordeel op de People Pillar.

Fondshuis

T. Rowe Price blijft een best-in-class fondshuis, waarvan het succes is geworteld in de fundamentele aanpak van actief beheer en de uitgebreide analistenstaf. Eindbeleggers profiteren van de lange staat van dienst van veel fondsmanagers, de zorgvuldig voorbereide wisselingen, redelijke kosten en aandacht voor capaciteitsbeheer.

Veel topbestuurders, onder wie CEO Bill Stromberg, hebben carriere gemaakt vanuit de analistenrangen en dat helpt om de aandacht voor eindbeleggers voorop te laten staan, ook nu het fondshuis zijn distributie uitbreidt tot buiten de Verenigde Staten en zijn technologische middelen versterkt. De beleggingskant heeft extra middelen ontvangen.

Het multi-asset team is in omvang gegroeid en dat weerspiegelt het belang ervan voor het fondshuis. Hoewel actieve beheerders het momenteel lastig hebben, is T. Rowe Price een sterke partij als het gaat om Amerikaanse en internationale aandelen. Bij obligaties zijn wat kanttekeningen te plaatsen. 

Een aantal beheerders met een lange staat van dienst is recentelijk met pensioen gegaan of staat op het punt om met pensioen te gaan. Een weloverwogen wisseling van de wacht heeft de overgang soepel laten verlopen. Maar het fondshuis moet zorgen dat de expertise van zijn team op hoog niveau blijft. Hoewel high yield en municipal bonds succesgebieden zijn, hebben de obligatiebeheerders nog niet in alle obligatietypen succes getoond door buiten de conservatieve bottom-up aanpak te gaan. Alles bij elkaar echter behoudt T. Rowe Price de sterke, verstandige en op eindbeleggers gerichte beleggingscultuur die het al lange tijd succes bezorgt en dat leidt ook op deze pijler tot een positief oordeel.

Proces

De focus op de lange termijn eb de bewezen beleggingsstrategie brengen de aanpak van dit fonds een positief oordeel. Fondsbeheerder Gonzalo Pangaro zoekt toonaangevende bedrijven binnen hun industrie met sterke groeiperspectieven. Tegelijk heeft hij veel aandacht voor de waarderingen. Hij concentreert zich op de hogere marktkapitalisaties, meer dan andere fondsen in wereldwijde opkomende-markten aandelen doen. En ook meer dan de MSCI Emerging Markets Index, dus de gemiddelde marktkapitalisatie in de fondsportefeuille is hoger dan die van concurrenten en de benchmark.

Pangaro brengt diversificatie aan in de portefeuille en de omzet wordt bijgehouden op 20 tot 40% per jaar. Pangaro kiest de aantrekkelijkste groeiers en schroomt niet om overwogen posities op te bouwen in landen en sectoren als hij daar kansen in ziet. Daardoor wijken die wegingen nogal af van concurrenten en benchmark.

Wel vermijdt Pangaro extreme over- en onderwegingen. Het fonds underperformde in 2008 duidelijk door hoge wegingen in landen die het hardst getroffen werden tijdens de financiële crisis. Pangaro is gevoelig voor marco-risico's en zal een positie onderwegen als hij ziet dat de economische vooruitzichten verslechteren. Een even belangrijk risico zijn valutaschommelingen. Pangaro werkt nauw samen met de opkomende-markten obligatiespecialisten van het fondshuis om zijn top-down visies in te kaderen. 

Prestaties

Mark Edwards, die in december 2015 afscheid nam, speelde een significante rol bij de aandelenselectie in Azië gedurende de eerste zes jaar van Pangaro’s aanstelling. Sindsdien is het fonds in staat gebleken om sterke relatieve rendementen te blijven behalen, waaraan de aandelenselectie in Azië bijdroeg. Het fonds heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,5% geboekt in de periode 1 april 2009 tot en met september 2018, terwijl de doorsnee concurrent op 8% uitkwam en de index op 9,2%. Het fonds is in die periode net zo volatiel gebleken als zijn gemiddelde concurrent.

Het oordeel op de Performance Pillar blijft Positive. We waarderen het feit dat het fonds sinds de komst van Pangaro zijn concurrenten in verschillende marktomstandigheden heeft verslagen, in het bijzonder tijdens marktrally's. Hoewel het in 2013 achterbleef tijdens moeilijke marktomstandigheden, deed het fonds het erg goed in de eerste jaren onder Pangaro's bewind. Maar het hield ook goed stand in 2014 toen de markt erg woelig was en ook in 2015 toen veel opkomende landen het moeilijk hadden. In 2017 tijdens de bull-markt versloeg het fonds zijn concurrenten ruimschoots, deels dankzij robuuste aandelenselectie in China.

In 2018 tot en met september heeft het fonds meer verloren dan de markt. Wat zich wreekt is een onderweging in energie - de best presterende sector dit jaar - en een overweging in Rusland door een 3% belang in de Russische Sberbank die pijn deed. Positieve aandelenselectie in China, Taiwan en Zuid-Korea waren onvoldoende om de twee pijnpunten te kunnen compenseren.

Kosten

Het oordeel op de Price Pillar is neutraal omdat de lopende kosten van dit fonds van 1,1% dicht liggen bij de mediaan van vergelijkbare rebatevrije aandelenklassen voor wereldwijde opkomende markten aandelenfondsen van 1,07%.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht