'Ontex is kansrijke turnaround-kandidaat' | Beursduivel.be

'Ontex is kansrijke turnaround-kandidaat'

Door Beursduivel.be op 8 nov 2018 om 15:10 | Views: 4.508

'Ontex is kansrijke turnaround-kandidaat'

De cijfers over het derde kwartaal van luierfabrikant Ontex zijn niet fantastisch, maar ook niet zo slecht als gevreesd. Er is nog wel het nodige werk te verrichten, maar dan kan de koers ook tot een acceptabeler niveau komen. 

Dat stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk in een update over het aandeel.

“Het zijn roerige tijden voor Ontex. Een mislukte overname in Brazilië en een ongevraagd bod van een private equity partij hebben de zaken aardig op scherp gezet”, zo schrijft de analist. Maar, als we het persbericht mogen geloven, is de tegenwind van tijdelijke aard. “Oftewel, even doorbijten.”

Over het derde kwartaal realiseerde het bedrijf een licht lagere omzet (567 miljoen euro) dan in dezelfde periode in 2017 (588 miljoen). Volgens Crum zijn dalende omzetten nooit heel fraai, maar is er enige nuance op zijn plaats. Zo had Ontex last van tegenzittende wisselkoersen, wat ongeveer 5 miljoen euro scheelt.

Scherp aan de wind

De cijfers over de eerste negen maanden van het jaar wijken niet veel af van de cijfers over het derde kwartaal. Wat ook vrijwel stabiel bleef, was de netto schuld van 765 miljoen euro (was 750 miljoen in de eerste 9 maanden van 2017).

“Dat is an sich niet zo'n probleem, ware het niet dat de Ebitda stevig onder druk ligt. De ratio nettoschuld uitgedrukt in de Ebitda is verslechterd van 2,7 naar 3,3. En dat is een weinig comfortabele ratio.” Crum vindt daarom dat Ontex financieel scherp aan de wind zeilt. 

Bij de jaarcijfers zal Ontex verdere plannen bekendmaken om de omzet te verhogen en de ebitda-marge te verbeteren. Crum wijst er verder op dat het bedrijf niet alles zelf in de hand heeft. Hij doelt daarbij op tegenzittende valutakoersen en scherpe prijsacties van concurrenten als Procter & Gamble.

Koerspotentieel

De analist concludeert dat de derdekwartaalcijfers noch positief noch negatief verrassen en is gematigd positief. “We zien koerspotentieel, maar ook aanzienlijke risico’s.”

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group