Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Risicovolle aandelen kunnen eindejaarsrally leiden'

'Risicovolle aandelen kunnen eindejaarsrally leiden'

Marko Kolanovic, hoofd van kwantitatief en derivatenonderzoek bij JPMorgan, voorspelt een eindejaarsrally, die volgens hem zal worden geleid door smallcaps en aandelen van opkomende markten. Dat meldt beleggingssite Investopedia. 

De marktkenner adviseert passende blootstellingen aan twee risicovolle activaklassen die de rally kunnen leiden, zoals de Russell 2000 en de MSCI Emerging Markets. Beide indices werd zwaar getroffen door de uitverkoop op de markt in oktober en hebben tot dusverre een ruig 2018 achter de rug, zoals blijkt uit de onderstaande tabel.

De vier belangrijkste bestanddelen van de MSCI Emerging Markets-index zijn: Tencent Holdings, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics en Alibaba Group Holding. Deze aandelen zijn ten opzichte van hun 52-weekse hoogtepunten met respectievelijk 42,9%, 18,3%, 22,1% en 31,6% gedaald.

Oplossing handelsconflict

Met betrekking tot de uitkomst van de tussentijdse verkiezingen in de VS stelde Kolanovic: "We geloven dat een gesplitst Congres het beste resultaat is voor de Amerikaanse en wereldwijde aandelenmarkten", schreef Kolanovic. "Aangezien de president niet op het Congres of de Fed kan rekenen voor meer versoepeling, zal hij alles moeten doen wat in zijn vermogen ligt om de economie aan het rollen te houden en de schadelijke handelsoorlog in te dammen." 

Als gevolg van de uitverkoop van de aandelenbeurs in oktober en de afnemende economische groei in China, denkt Kolanovic dat het waarschijnlijker is dat er een oplossing wordt gevonden voor het handelsconflict. 

Kolanovic gelooft dat de belangrijkste oorzaak van de uitverkoop in oktober de politiek was. "Het was in wezen een misrekening en een conflict tussen de Amerikaanse regering en de Fed tegen de achtergrond van de belangrijke tussentijdse verkiezingen", schreef hij. Met die misrekening nu in het verleden, ziet hij het positieve sentiment weer op de aandelenmarkt komen, gedreven door factoren zoals toegenomen terugkoop van aandelen en sterke bedrijfswinsten.

Verrassende rally

Kolanovic voorziet ook in een verdere stijging van aandelenkoersen als gevolg van een zogenoemde short squeeze tot het einde van het jaar, aangezien beleggers met shortposities in individuele aandelen, bepaalde marktsectoren of verschillende marktindices, verrast zullen worden door de rally die hij voorspelt. 

Een short squeeze kan ontstaan bij een onverwachte opwaartse beweging in de koers van een aandeel waardoor partijen die short zitten aandelen moeten inkopen om hun posities af te dekken. Deze aankopen zorgen voor nog hogere koersen, waardoor nog meer shortposities moeten worden afgedekt.

Opkomende markten

In het licht van de gegevens dat de economische groei sneller afneemt buiten de VS, kan het advies van JP Morgan om te beleggen in opkomende markten er op dit moment misschien riskant uitzien, tenzij men gelooft in het scenario dat de retoriek en acties van president Trump waarschijnlijk zullen afnemen. 

Ook heeft vermogensbeheerder Pimco een tegengestelde opinie over smallcaps. Volgens Pimco vereisen beleggingen in de laat-cyclische fase een beweging naar hoogwaardige largecaps en weg van de riskantere smallcaps.

Kansrijke sectoren

Bank of America Merrill Lynch stelde daarnaast dat een verdeeld Amerikaans Congres redelijk optimistisch is voor aandelen. De analisten van de bank zijn van mening dat "een bescheiden infrastructuurplan door beide politieke partijen gesteund zou kunnen worden" en dat dit goed zal zijn voor aandelen in de industrie- en materialensector.

Een verdeeld Congres is volgens de bank ook een goed voorteken voor de defensie-uitgaven, en dus voor de ruimtevaart- en wapenindustrie, en ook voor de gezondheidszorg, omdat er waarschijnlijk geen nieuwe gezondheidswetgeving zal worden aangenomen. Groeiende steun onder beide politieke partijen voor de regulering van internetbedrijven kan de sector van de communicatiediensten echter schaden.

Lees ook: Kooplijstje: deze 7 aandelen profiteren van de feestdagen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht