Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
IBA verwacht aantrekkende markt

IBA verwacht aantrekkende markt

Met vier winstwaarschuwingen op rij was het een roerig jaar voor IBA. Donderdag kwam het bedrijf met een nieuwe handelsupdate. Analist Martin Crum van IEX dook in de cijfers. 

Het goede nieuws? "Het bedrijf houdt onverkort vast aan de eerder gegeven outlook waarbij het rekent op nettowinst over FY18", steekt Crum van wal. Hoewel dat goed klinkt, zit er wel een addertje onder het gras.

Opleving

Allereerst benadrukt Crum dat het de markt waarin IBA actief is, flink heeft tegen gezeten maar nu toch trekjes van een opleving vertoont. Voor dit moment is het bedrijf marktleider op het gebied van dure protontherapiesystemen en ziet het de vraag naar de systemen langzaam verbeteren. Ook wist het bedrijf vijftien deeltjesversnellers (Other Accelerators) te verkopen. 

IBA zegt dat er dit jaar wereldwijd (tot nu toe) tien protontherapiesystemen zijn verkocht. Zes daarvan zijn er bij IBA beland. "Daarmee is voor nu het marktleiderschap nog bevestigd, maar de concurrentie, vooral van het Amerikaanse Varian Medical Systems, zit niet stil", stelt Crum. 

Zo heeft Varian vorige maand een nieuw protontherapiesysteem onthuld waarbij de voordelen niet mis zijn. "De IMPT (Intensity Modulated Proton Therapy) van de Amerikanen kent een bijna eenderde kleiner formaat dan de vorige generatie, is circa 25% goedkoper te bouwen en kent een relatief snelle oplevertijd", vertelt Crum.

De technologische achterstand die Varian had is daarmee dan ook aardig ingelopen. Het mondiale marktleiderschap van IBA komt daarmee volgens de analist serieus onder vuur te liggen. 

Outlook 2018

Wat betreft de outlook voor fiscaal jaar 2018 geeft IBA aan vast te houden aan de outlook die begin dit jaar is afgegeven. Zo verwacht het bedrijf nog steeds een positief bedrijfsresultaat en nettowinst. "Dat is mooi, maar hangt wel (deels) af van projecten die weliswaar getekend zijn, maar waarbij de financiering (door de afnemer) nog niet zeker is gesteld."

Eerder dit jaar wist IBA een drietal systemen te slijten ‘onder voorbehoud van financiering’ in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het bedrijf geen detailinformatie verstrekt over het aantal projecten waarbij de financiering (nog) niet rond is, sluit Crum niet uit dat de grote order uit het VK daar nog steeds bij zit. 

Spannend

"En dan dreigt het toch wederom nog spannend te worden voor IBA. Vorig jaar hield het management te lang vast aan de FY17 outlook, waardoor het met een extreem late, vierde winstwaarschuwing moest komen. Dat gevaar is voor FY18 nog niet geweken", denkt Crum.

"Eind van het jaar zal IBA een besluit nemen over de Dosimetry-divisie: dat onderdeel staan in de etalage, al heet het formeel dat de strategische opties worden onderzocht. Wij zijn benieuwd."

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht