Waarom 2018 het slechtste jaar ooit was | Beursduivel.be

Waarom 2018 het slechtste jaar ooit was

Door Belegger.nl op 28 nov 2018 om 08:00 | Views: 7.164

Waarom 2018 het slechtste jaar ooit was

Beleggers die dit jaar grotendeels ongedeerd uit de strijd komen, kunnen hun zegeningen tellen, want tenzij de omstandigheden snel veranderen, staat 2018 op het punt om een twijfelachtig stempel op de geschiedenis te drukken, meldt MarketWatch.

Zoals de onderstaande grafiek laat zien, ligt 90% van de 70 activaklassen die worden gevolgd door Deutsche Bank (en die worden weergegeven in The Wall Street Journal) op koers om negatieve rendementen voor het jaar te boeken.

Het vorige hoogtepunt vond plaats in 1920, toen 84% van 37 activaklassen negatieve rendementen lieten zien. En dat terwijl slechts 1% van de activaklassen een negatief rendement had tijdens de stierenmarkt van vorig jaar.

Lees ook: 10 zaken die u moet weten over marktcorrecties

Slecht beursjaar

Zowel aandelen als obligaties kunnen het jaar voor het eerst in minstens een kwart eeuw lager eindigen, concludeerde BlackRock. En hoewel veilige havens als staatsobligaties en goud erin zijn geslaagd om wat te herstellen tijdens de terugval op de aandelenmarkten in oktober, staan beide nog steeds lager voor het hele jaar. 

Ook voor investeerders buiten de Verenigde Staten dreigt 2018 een slecht beursjaar te worden, met grote indices in Europa, China en Zuid-Korea die allemaal 10% of meer onder hun recente hoogtepunten staan. Ruwe olie en bitcoin werden ook hard getroffen. Met nog ongeveer een maand te gaan moet er heel wat gebeuren om het tij nog te kunnen keren voor het einde van het jaar.

Lees ook: Deze 10 aandelen maken vaak een eindejaarsrally

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group