December is historisch de mooiste tijd voor aandelen | Beursduivel.be

December is historisch de mooiste tijd voor aandelen

Door Belegger.nl op 5 dec 2018 om 08:50 | Views: 2.957

December is historisch de mooiste tijd voor aandelen

De aandelenbeurzen zijn december grillig begonnen. Toch is er reden tot voorzichtig optimisme. December is historisch gezien de mooiste maand voor aandelen, aldus MarketWatch.

De aandelenbeurzen begonnen maandag met veel enthousiasme aan de eerste handelsdag van december, geholpen door de wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Maar een dag later was er van de euforie weinig meer over.

Eindejaarsrally

De grote vraag is nu: zit er dit jaar een eindejaarsrally in? "Hoewel bekende eindejaarsrally technisch gezien de laatste vijf dagen van het jaar en de eerste twee van het nieuwe jaar betreft, valt niet te ontkennen dat december vaak wordt gekenmerkt deor een goede stemming en koerswinsten", zegt Ryan Detrick, marktstrateeg bij LPL Financial.

Hij wijst erop dat sinds 1950 geen enkele andere maand een hoger gemiddeld rendement heeft behaald of zo vaak hoger is geëindigd als december.

Zijn bewering wordt gestaafd door data van Bespoke Investment Group. In de afgelopen 100 jaar heeft de Dow Jones-index in december gemiddeld een winst van 1,55% behaald en eindigde de index de maand in 74% van de gevallen positief.Over de afgelopen 20 jaar is december de vijfde beste beursmaand, met een gemiddelde winst van 1,52%.
Verder wijst Detrick erop dat de S&P 500 sinds 1950 nooit zijn grootste maandelijkse daling in december heeft gekend. "Gezien het feit dat de slechtste maand dit jaar oktober was met een daling van 6,9%, suggereert de geschiedenis dat we geen vergelijkbare grote daling aan het einde 2018 meer zullen krijgen", zo voorspelt hij.

Katalysator

Ondanks de koersdalingen van dinsdag begonnen de drie belangrijkste indices van Wall Street de decembermaand positief. De hogere beweging volgde op de sterke winst aan het einde van november door de overtuiging dat de Federal Reserve geneigd is flexibeler te zijn in het rentebeleid en de rente minder sterk zal verhogen dan daarvoor werd gedacht.

De combinatie van een wapenstilstand in het handelsconflict en een terughoudende Fed kan de markt de katalysator geven die het nodig heeft om verder te stijgen, meent analist Tony Dwyer van Canaccord Genuity.

'Oorzaken correctie deels opgelost'

De drie factoren die de correctie eerder dit jaar hadden veroorzaakt - de angst dat de Democraten zowel het Huis als de Senaat bij de tussentijdse verkiezingen zouden overnemen, een langdurige handelsoorlog met China en een agressieve Fed - zijn volgens Dwyer gedeeltelijk opgelost.

Verschuiving in momentumindicator

Ook wijst een verschuiving in een momentumindicator van de S&P 500 op een stijging van de markt. Volgens Dwyer zakte de 10-weekse veranderingssnelheid van de S&P 500 terug naar een negatieve 9 en stuiterde deze vervolgens naar een negatieve 5. Dat suggereert dat er meer ruimte is voor de index om de hoogtepunten van 2018 opnieuw te testen.Gezien de tijdelijke wapenstilstand in de handelsoorlog en een meer afwachtende Fed, beveelt de Dwyer financials, industrie en informatietechnologie aan als sectoren die het waarschijnlijk goed zullen doen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group