Kooplijst 2019: John Beijer

Door Belegger.nl op 14 december 2018 08:45 | Views: 69.613

Kooplijst 2019: John Beijer

2018 zal de geschiedenis ingaan als een turbulent beursjaar. Belanden we in 2019 in rustiger vaarwater of moeten de veiligheidsriemen aangesnoerd blijven? En welke aandelen zouden weleens positief kunnen verrassen? John Beijer van Beursfoon bijt het spits af bij de Belegger.nl Kooplijsten en tipt zijn favorieten.

Na jaren waarin de markt maar één richting kende - omhoog welteverstaan - begon de motor in 2018 te haperen. "Hollen en stilstaan", zo vat Beijer het beursjaar samen. Mooie ritten omhoog werden afgewisseld door forse koersdalingen. Het handelsconflict tussen de VS en China, onzekerheid over de Brexit en de snel oplopende Amerikaanse rente maakten de financiële markten nerveus.

Beleggers zijn nu een stuk voorzichtiger geworden, merkt Beijer. Toch blijft hij positief. "Ik denk dat de economische groei aanhoudt, maar wel wat minder sterk wordt dan voorheen", zo voorspelt hij.

De AEX-index kan volgens de beursexpert opklimmen richting de 575 à 609 punten. "Er valt dus waarschijnlijk nog steeds rendement te behalen, maar het wordt in 2019 wel belangrijker om de juiste fondsen en sectoren te selecteren", zo benadrukt Beijer. "Beleggers moeten hun huiswerk doen."

Zijn kooplijstje bevat twee degelijke 'Hollands Glorie'-fondsen uit de eredivisie en een aandeel met veel overnamefantasie.

Royal Dutch Shell

'De Koninklijke' mag in 2019 niet ontbreken in uw beleggingsportefeuille, vindt Beijer. "Dit is de hoeksteen voor iedere portefeuille."

Shell is een echt dividendaandeel, zo licht de beursexpert toe. "Het bedrijf is erop gebrand om altijd dividend uit te blijven keren, zelfs in lastige tijden." Op dit moment biedt het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement van bijna 6%. Zeker in onzekere beurstijden komt dat goed van pas. "Het zorgt voor stabiele inkomsten."

Een ander pluspunt is de omslag naar groene energie die het bedrijf maakt.. "Shell is de eerste van de zeven beursgenoteerde oliereuzen van de ‘Big Oil’ die zich vastlegt op de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs", aldus Beijer.

Enkele maanden geleden werd bekend dat Shell enkele honderden miljoenen euro's extra gaat investeren in onderzoek naar nieuwe energiebronnen. En onlangs kondigde het bedrijf aan dat het de beloning van de top deels afhankelijk gaat maken van concrete klimaatdoelen.

Beijer heeft het gevoel dat het Shell menens is. "Shell kan er niet omheen om dit serieus aan te pakken." Dit zal volgens hem ook het imago van het bedrijf verbeteren.

Beijer hanteert voor Royal Dutch Shell een koersdoel van 30 euro.

Philips

Een andere klassieker is Philips. "Dit bedrijf heeft na het afstoten van diverse consumenten- en industriële productgroepen met succes de omslag gemaakt naar een medisch techologiebedrijf", licht Beijer zijn keuze toe.

In de huidige vorm is het bedrijf volgens hem klaar voor een versnelling van de omzetgroei. Door de wereldwijde vergrijzing is er een groeiende vraag naar de producten van Philips, zoals scanapparatuur en defibrillatoren. Bovendien beschikt het concern door het afstoten van allerlei activiteiten over een enorme oorlogskas. "Dat geeft ruimte voor grote overnames."

De recente koersdip biedt volgens Beijer een koopkans. Hij heeft een koersdoel van 40 (de oude top van september 2018) en hanteert een stoploss op 22,65 euro (de bodem van februari 2016).

TomTom

Het derde aandeel in het kooplijstje van Beijer is TomTom, die afgelopen jaar voor veel reuring heeft gezorgd.

Dit lijkt een opmerkelijke keuze. De navigatiespecialist heeft er immers een grote concurrent bij gekregen: Google, dat zijn Android-systeem gaat verwerken in de dashboards van Renault, Nissan en Mitsubishi. Deze autofabrikanten waren eerst klant van TomTom.

"Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel", meent Beijer. "TomTom heeft het onderdeel Telematics in de etalage gezet en zal daar naar verwachting meer dan één miljard euro voor ontvangen. Er zijn al diverse gegadigden, waaronder - naar verluidt - het Amerikaanse telecombedrijf Verizon, Microsoft en Michelin."

Daarnaast zijn er hardnekkige geruchten dat drie partijen geïnteresseerd zouden zijn, om TomTom in zijn geheel op te kopen. "TomTom gaat in 2021 toepassingen lanceren voor autonoom rijden en daar ligt een mooie toekomst", zo licht Beijer toe.

Het management heeft een fors belang van 44% in het bedrijf. Dat was voorheen een belemmering voor een overname, aangezien de oprichters TomTom op eigen kracht verder wilden laten gaan. "Maar door de komst van Google op de navigatiemarkt denk ik dat het management er meer open voor zal staan", aldus Beijer.

Hij verwacht dat de koers van TomTom op eigen kracht weer naar 9.50 euro kan oplopen, en bij een overname zelf naar 12 euro. Beijer hanteert een stoploss op 5.70 euro, de bodem van september 2018.

Reacties

7 Posts
pakket
0
Een aandelen- portefeuille alleen gebaseerd op koers-doelen is gedoemd om te mislukken en koop je niet voor een jaar. Aandelen koop je voor het leven en voor het dividend. Mijn gevoel zegt links, mijn verstand zegt rechts , maar mijn aandelen-portefeuille ligt allang in Amerika. Heel veel top-aandelen geven daar elk kwartaal dividend . Zo kun je een aandelen-portefeuille samenstellen zodat je elke maand een dividend-uitkering krijgt. Cola, wc-papier, tandpasta, shampoo, wasmiddelen. Artikelen die in elke huishouding aanwezig zijn , kun je verdienen aan vriend en vijand.
vbjp@mail.
0
Eppo, kan je redenering volgen maar wat met de waardeverliezen op de dollar... souperen ruimschoots al je dividendwinsten op toch ...?
pakket
0
Boring can be beautiful on the stock market. Uitspraak van John Bogle..
Why Picking Stocks Is a Losing Investment Strategy

Stock piking is evil, boring is good.
Johannes Servatius
0
Op John's kooplijst voor 2018 stond PostNL met een koersdoel van € 5,10. Op 29 juni werd dit door hem herhaald met een koersdoel van € 5,80. Nu de koers rond de 2 euro ligt zou je toch mogen verwachten dat dit aandeel bovenaan dit lijstje zou prijken.
pielsje
0
Ach Johannes Servatius , hoeveel goeroes zijn er de mist ingegaan afgelopen jaar...

Post ,GE en Fugro alleen al, alles is wel bij Mens op zondag geweest toch?

Succes allen, en volg je hart in plaats van dat van een ander
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront