Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kooplijst 2019: Jos Versteeg

Kooplijst 2019: Jos Versteeg

Waar John Beijer hem vrijdag al voor ging met het presenteren van zijn Kooplijst 2019, is het vandaag de beurt aan Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen. Hij heeft twee Nederlandse en een Chinese naam aan zijn lijstje toegevoegd.

Versteeg voorziet goede prestaties voor Besi, Tencent en ING.

BE Semiconductor Industries

Besi is veruit mijn favoriet op dit lijstje”, steekt de analist van wal. “Het is ook het hardst afgestraft: de koers is 60% gedaald sinds de top dit voorjaar.” 

“Besi is, anders dan bijvoorbeeld ASML en ASMI, actief in de back-end van de semiconductormarkt. Kort gezegd betekent dat dat Besi de wafers, die ASML in de front-end maakt, bewerkt en verpakt met een plastic laagje (packaging). Het werk in de front-end is echt precisiewerk, waar het om nanometers gaat. In de back-end gaat het om micrometers. De machines die Besi maakt zijn ook veel sneller klaar dan de machines van ASML en de doorlooptijden in de back-end zijn ook hoger.”

Dat betekent wel dat wanneer er twijfel ontstaat, bedrijven in de back-end als een speer naar beneden gaan, veel sneller dan anderen. Er zijn twee hoofdredenen waarom Besi zo is afgestraft: overcapaciteit in de geheugenmarkt en de angst voor een recessie.”

“Wat betreft die overcapaciteit: er is inderdaad over-geïnvesteerd in geheugen. Echter, deze film hebben we in 2015 al eens gezien, en toen werd die capaciteit snel weggewerkt waardoor de markt ook weer snel aantrekt.”

“Ook zijn er tekenen van een aanstaande recessie, bijvoorbeeld bedrijfsinvesteringen die onder druk staan en een yield curve die invers wordt (als de rente op kortlopende leningen hoger is dan op langlopende). Toch zijn wij niet zo bang voor een recessie. Vooral omdat de huidige cyclus eigenlijk niet zo heel sterk is geweest, we hebben geen hoge pieken gezien. We kunnen ‘m als het ware wat langer uitsmeren. Bovendien is de consument goed gemutst. Bijna iedereen heeft een baan in de VS en ook in Nederland hebben we een relatief lage werkloosheid. En de effecten van een handelsoorlog zijn ook relatief beperkt.”

Al met al ziet Versteeg een mooi instapmoment voor Besi. “Het is gewoon een van de sterkste en winstgevendste bedrijven in de markt. Ze letten goed op de kleintjes, hebben weinig schuld en zijn voor de lange termijn heel sterk gepositioneerd. Ook zie ik een sterk track record qua overnames. Kortom, een mooi bedrijf en ik denk dat dit een goed koopmoment is.”

Tencent Holdings

Onlangs maakte ik een reis door China en ik ben erg enthousiast over de groei die je daar ziet. De relatief jonge bevolking is erg geïnteresseerd in technologie. In het bijzonder ben ik enthousiast over Tencent, vanwege twee dingen: hun dienst WeChat en de spelletjes die ze aanbieden.” 

“De koers van Tencent is dit jaar gedaald, mede door de Chinese overheid die maatregelen heeft aangekondigd tegen spelletjesverslavingen. Ik denk echter dat dit geen al te grote problemen hoeft op te leveren voor Tencent. Het mooie is dat de spelletjes die kinderen spelen, ook op latere leeftijd populair blijven. Als die jongeren ouder worden en meer geld gaan verdienen, gaan zij ook meer uitgeven aan games. Tencent is dus goed gepositioneerd voor groei op de lange termijn.”

“Dan het platform WeChat. Dit heeft iets weg van Whatsapp, maar dan veel uitgebreider. Vooral de betaalfunctie is interessant: de Chinezen betalen zo ongeveer alles met hun telefoon. Van broodjes tot het huren van fietsen, zelfs in de kleinste dorpjes op het platteland. De Chinezen lopen echt mijlenver voor ten opzichte van Europa en de VS als het gaat om betalen met de telefoon.”

“De grote Chinese drie (BAT = Baidu, Alibaba en Tencent) zijn behoorlijk onderuit gegaan, maar ik denk dat zodra het optimisme terug is, vooral Tencent goed kan gaan herstellen.”

ING Groep

Ook ING is een aandeel dat mijns inziens overdreven is afgestraft. Als je analisten door heel Europa vraagt ‘wat is nu een goede bank?’ dan zeggen ze vaak ING. De bank ontwikkelt zich goed en is ook al ver met internetbanking. De ING-app hoort bij de 10 populairste apps van Nederland en dat is best knap voor een bank.”

“De omgeving voor banken blijft lastig; de rentemarges blijven beperkt. De commissie-inkomsten waren bij ING altijd relatief laag, maar ik zie daar de komende jaren groei ontstaan. Je ziet dat het aantal primaire klanten groeit. Het voordeel is dat veel mensen hun salarisrekening bij ING hebben, en dat is interessant. Want als je als bank de salarisrekening van een klant hebt, beschik je meteen over heel veel gegevens. Die kun je vervolgens goed gebruiken om het uitgavenpatroon te volgen. Dit geeft waardevolle informatie die je nodig hebt voor het verstrekken van leningen. De data werkt dus in het voordeel bij het verkopen van andere producten.”

“ING biedt een dividendrendement om van te smullen: 6 of 7%, dat ook houdbaar is en zelfs nog verhoogd kan worden in de toekomst. De sores van afgelopen tijd hebben de koers geen goed gedaan. De boete van 775 miljoen heeft natuurlijk zijn weerslag gehad op de balans, maar ik denk niet dat het dividend in gevaar komt. Volgend jaar zal de verhoging niet veel zijn, maar op de lange termijn kan het dividend verder omhoog.”  

Lees ook: Kooplijst 2019: John Beijer

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht