Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Banken onder druk

TA: Banken onder druk

De beurzen blijven wereldwijd onder druk staan. Ondanks soms forse oplevingen blijft de trend per saldo neerwaarts gericht. Ook de financiële waarden blijven onder druk staan en signaleren nog geen bodemvorming.

Banken

De bankensector laat historisch gezien vaak als eerste sector tekenen van herstel zien wanneer een belangrijke bodem in het beurssentiment nabij is.

Door de grote gevoeligheid van de sector ten aanzien van economische veranderingen (bijvoorbeeld het monetair beleid van de ECB en de Fed, inflatie en huizenprijsontwikkeling) is de sector vaak leidend in zowel opgaande als neergaande beurscycli.

Technisch zwak

Het technische beeld van de bankensector blijft momenteel echter erg zwak. Al sinds begin dit jaar zijn er duidelijke dalende koersen zichtbaar en van bodemvorming is vooralsnog geen sprake.

Voor de beurzen in het algemeen betekent dit dat de bodem waarschijnlijk nog niet is gezet en we nog altijd rekening moeten houden met verder dalende koersen op de aandelenmarkten.

Ik loop de technische plaatjes van een aantal grote banken even kort langs. Zowel in Europa als in de VS staan de koersen flink onder druk.

ING

De Nederlandse financial is sinds begin dit jaar neerwaarts gericht. Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. Volgende steun wacht nu op de bodem van medio 2016 rond 8,30 euro.

KBC

De Belgische bank KBC heeft relatief gezien nog niet heel veel terrein moeten prijsgeven, maar het technische beeld overtuigt zeker niet. Ook hier wijzen lagere toppen en bodems op verkoopdruk, al is de kracht van de trend wat minder sterk.

Zolang de dalende fase echter intact blijft, moeten we rekeninghouden met lagere koersen. Volgend richtpunt ligt rond 49,01 euro, de bodem van eind 2016.

BNP Paribas

Het Franse BNP Paribas laat een sterk dalend koersverloop zien waarbij nog geen tekenen van bodemvorming zijn waar te nemen. Het aandeel heeft al een flinke daling achter de rug, maar nog meer zwakte valt op dit moment zeker niet uit te sluiten.

Volgende steun en koersdoel ligt op de bodem van medio 2016 rond 35,27 euro.

Bank of America

Bank of America lijkt te bezwijken onder verkoopdruk nu de voormalige koersbodems zijn gesneuveld. Dit bevestigt de recent toegenomen verkoopdruk. Er mag verdere koersdaling worden verwacht richting 22,75 dollar (bodem van 8 september 2017).

Citigroup

Het eveneens Amerikaanse Citigroup heeft een duidelijke draai omlaag gemaakt. De doorbraak onder de bodem van juni heeft de verzwakkingen bevestigd en ruimte vrijgemaakt voor een grotere koersdaling.

De dalende trend lijkt nu zelfs aan kract te winnen. Citigroup kan verder omlaag richting steun 45,16 dollar, de bodem van eind 2016.

 

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht