Kooplijst 2019: Martijn Meijer

Door Belegger.nl op 18 december 2018 08:25 | Views: 42.539

Kooplijst 2019: Martijn Meijer

Welke aandelen kunnen het in het nieuwe jaar geweldig gaan doen? Die vraag leggen we aan het einde van het jaar traditiegetrouw voor aan beurskenners. Vandaag is Martijn Meijer van Wijs & Van Oostveen aan de beurt. Hij zet in op innovatie.

2019 kan een prima jaar worden voor aandelenbeleggers, verwacht Meijer. Zeker na de koersdalingen aan het eind van dit jaar ziet hij voldoende potentie. "In macro-economisch opzicht wordt het iets minder. Met name de Europese bedrijfcijfers houden niet over. Maar Amerikaanse ondernemingen verrassen nog steeds in positieve zin en de waarderingen zijn prima."

Wel moeten beleggers tegen een stootje kunnen, aangezien de volatiliteit op de beurzen stijgt en de snelheid van koersstijgingen en -dalingen toeneemt.

Innovaties

Net als vorig jaar baseert Meijer zijn kooplijstje voor 2019 op innovaties. "We zitten nu in de vierde technologische revolutie. Innovaties zorgen voor groei en groei is aantrekkelijk voor beleggers", zo legt hij uit.

Met de 'dotcomcrisis' van het begin van deze eeuw nog vers in het geheugen zijn sommige beleggers een beetje huiverig om te beleggen in innovatieve bedrijven. Maar Meijer vindt die vergelijking niet opgaan. "Een groot verschil met het jaar 2000 is dat de koersen destijds werden gedreven door verwachtingen, terwijl de huidige bedrijven winstgevend zijn en veel omzet maken. Ze zijn een fase verder dan de internetbedrijven van vroeger. We kunnen de waarderingen nu met cijfers onderbouwen."

Aantrekkelijke waarderingen

Die waarderingen zijn nu relatief laag, meent Meijer. "De koers-winstverhouding van technologieaandelen is de afgelopen tien jaar gedaald, omdat de winsten forser stegen dan de koersen."

Bij meer traditionele aandelen daarentegen, zoals de fondsen uit de Dow Jones-index, zijn de koersen juist harder gestegen dan de winsten.

Meijer mikt in zijn kooplijstje voor 2019 op rendement. Hij kiest voor ondergewaardeerde aandelen van innovatieve bedrijven die hun bestaansrecht hebben bewezen. Maar dit gaat wel gepaard met meer risico's, zo waarschuwt hij.

1. Overstock

Voor wie gelooft in blockchaintechnologie is het aan de Nasdaq genoteerde Overstock een interessante keuze, vindt Meijer. Overstock is ooit begonnen als online groothandel in meubels, maar met dochterbedrijf tZERO inmiddels uitgegroeid tot een grote mondiale speler in blockchaininnovaties voor kapitaalmarkten.

Enkele maanden geleden kreeg tZERO een kapitaalinjectie van 270 miljoen dollar van GSR Capital, een groot private equity bedrijf uit Hongkong. Dat biedt volgens Meijer mooie kansen.

Ook de waardering is aantrekkelijk. "De koers van Overstock is 80% teruggevallen ten opzichte van de top van eerder dit jaar. Dat biedt een mooi instapmoment."

2. Visteon

Visteon levert allerlei apparatuur voor zelfrijdende auto's. De ontwikkelingen op dit terrein gaan razendsnel, meent Meijer. "De grote autofabrikanten zetten er vol op in. Zij beweren dat al in 2022 de eerste zelfrijdende auto's de weg op zullen gaan. In Phoenix rijden nu al zelfrijdende taxi's rond."

Veel aandelen in dit segment hebben het prima gedaan, maar Meijer vindt het interessanter om achterblijvers te selecteren. Een mooi voorbeeld vindt hij Visteon. De koers van dit aandeel (dat net als Overstock deel uitmaakt van de Nasdaq) ligt nu circa 55% onder de koerstop.

3. Ams AG

Martijn Meijer besluit zijn kooplijstje met een chipfonds: Ams AG, een bedrijf dat is genoteerd aan de Zwitserse aandelenbeurs Swiss Exchange (SIX).

Een keuze voor deze sector lijkt opmerkelijk, gezien de grote klappen die chipaandelen afgelopen jaar hebben gekregen. De malaise is niet aan Ams voorbij gegaan: het aandeel noteert nu ongeveer 80% onder de voormalige top.

Maar Meijer vindt de afstraffing te fors. "Ams maakt gewoon winst. Bovendien heeft het concern een specialiteit: het legt zich toe op sensoroplossingen voor mobiele telefoons, zoals camera's. Daarnaast heeft Ams Apple als grootste klant."

Volgens Meijer bestaan er wereldwijd ongeveer vijf tot zes bedrijven die gespecialiseerd zijn in sensortechnologie, maar Ams is een van de leidende partijen. Al met al ziet hij voldoende seinen op groen staan om in te stappen.

Lees ook:
Kooplijst 2019: John Beijer
Kooplijst 2019: Jos Versteeg


Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Martijn Meijer, directeur Vermogensbeheer bij Wijs & van Oostveen. De heer Meijer heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de genoemde fondsen. De cliënten van Wijs & van Oostveen bezitten wel een positie in genoemde fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront