Word abonnee en neem Beursduivel Premium
8 favoriete aandelen van beursgoeroes voor 2019

8 favoriete aandelen van beursgoeroes voor 2019

Beleggers hebben dit jaar veel pijn geleden en hebben twee brandende vragen: is dit het begin van een langdurige malaise die de aandelenkoersen nog verder zal drukken? En zo ja, moeten ze nu uitstappen en in contanten gaan? 

Het antwoord op beide vragen is 'nee', zegt columnist Michael Borstel van MarketWatch. 

Volgens de beursgoeroes die Borstel aan het einde van elk jaar raadpleegt voor een outlook en de favoriete aandelen is de kans groot dat aandelen 2019 aanzienlijk hoger zullen eindigen - misschien wel met een winst van 8%.

De belangrijkste reden hiervoor is dat er in 2019 geen recessie komt en dat 2020 ook een goed jaar voor aandelen zou kunnen zijn, omdat het een verkiezingsjaar is. Markten presteren vaak goed in verkiezingsjaren.

Ook beginnen de aandelenwaarderingen weer aantrekkelijk te worden, vooral van deze acht favoriete namen van de beursgoeroes. 

Normale terugtrekking

"Vertelt de terugval ons iets? Of is het gewoon een normale terugtrekking na een goede opmars, ik denk dat het meer van het laatste is", zei waardebelegger George Putnam. "Ik zou niet te veel afleiden uit de huidige situatie."

Putnam weet hoe moeilijk het is om recessies te voorspellen, en dat steile marktdalingen vaak een van de beste signalen zijn. Maar hij weet ook dat markten veel meer recessies voorspellen dan er daadwerkelijk gebeuren. Putnam haalt de grote marktdaling in 2011 aan. Veel analisten voorspelden destijds een dubbele dip-recessie die nooit is gekomen.

Tamelijk vaak daling van 20%

Ondertussen wijst John Buckingham, redacteur van de Prudent Speculator-nieuwsbrief, erop dat terugvallen van 10% gemiddeld één keer per jaar plaatsvinden en dat zelfs koersvallen van 20% tamelijk vaak voorkomen. Volgens hem moeten beleggers juist profiteren van de zwakte van de Amerikaanse markt, omdat de verkoop 'buitengewoon redelijke' waarderingen heeft gecreëerd. 

Buckinghams logica is dat winstgroei, dividendgroei en de economie in 2019 allemaal 'OK' zullen zijn. "We denken niet dat we een recessie in de nabije toekomst zullen zien en ik ben erg optimistisch over het nieuwe jaar."

Bovendien zal een eventuele recessie in de komende jaren mild zijn en niet het begin zijn van een meerjarige beursmalaise. Eén reden daarvoor is dat er nergens euforische excessen zijn op de markt of in de economie - het soort dynamiek dat vaak leidt tot zware economische druk.

Opluchtingsrally

Kelley Wright, hoofdredacteur van IQ Trends, zegt dat beleggers in januari een opluchtingsrally kunnen zien en dat het rendement in 2019 ongeveer 8% zal bedragen. Onderdeel van zijn redenering is dat er de komende twee jaar geen recessie zal zijn.

Wright denkt dat de Fed in 2019 zal stoppen met renteverhogingen en dat 2020 een stierenmarkt zal brengen vanwege het verkiezingsjaareffect.

Niet zonder problemen

2019 zal niet zonder problemen zijn. Putnam wijst erop dat veel bedrijven veel schulden hebben die binnenkort moeten worden afbetaald.

"Het kan voor zwakkere bedrijven moeilijk zijn om hun schuld te herfinancieren, vooral als de markt volatiel blijft, wat ik verwacht." Hij voorziet vooral problemen in de telecom- en ziekenhuissector.

Favoriete aandelen voor 2019

Door de daling van de olieprijzen en de koersval van de SPDR S&P Oil & Gas Exploration and Production ETF is er veel te koop in de energiesector. Oliereuzen zoals Exxon Mobil, Shell en Chevron zien er misschien aantrekkelijk uit, maar Putnam richt zich graag op kleinere energiebedrijven die recent failliet zijn gegaan.

Een reden is dat de kleinere energienamen veel meer zijn gedaald dan de grote bedrijven. De bedrijven die recent uit een faillissement zijn gekomen zien extra verkoopdruk van schuldeisers die niet echt de nieuw uitgegeven aandelen willen houden die ze hebben gekregen als onderdeel van de reorganisatie. "Wanneer een bedrijf failliet gaat, zal het aandeel een tijdje slecht handelen omdat de schuldeisers uitstappen", aldus Putnam.

Hij adviseert Halcon Resources, Bonanza Creek Energy en Midstates Petroleum. "Ze hebben heel schone balansen, boren in goede gebieden, ze hebben aandeelhoudersvriendelijke bestuurders en zijn echt afgestraft sinds ze uit het faillissement zijn gekomen."

Technologie

Technologieaandelen gingen ook in de uitverkoop tijdens de terugval, met name chipgerelateerde aandelen zoals de voormalige sectorfavoriet NVIDIA. "De massale koersdaling overtreft ruim de bescheiden neergang in de halfgeleidercyclus", zei Buckingham.

Dit heeft een koopkans gecreëerd voor waardebeleggers zoals Buckingham. Hij ziet vooral kansen voor Lam Research, dat apparatuur levert voor het maken van chips. Het aandeel is bijna 50% gedaald ten opzichte van de hoogtepunten in het afgelopen jaar en wordt nu verhandeld voor minder dan acht keer de verwachte winst.

Buckingham voorspelt dat de groei van de chipsector in 2020 weer zal aantrekken en de markt zal dat in 2019 gaan inprijzen. Lam Research heeft een sterke balans en beleggers ontvangen momenteel een dividendrendement van 3,6%. Buckingham denkt dat de aandelen zich in de tijd zullen herstellen tot ongeveer 230 dollar, een winst van 87% ten opzichte van de recente niveaus van ongeveer 123 dollar.

WestRock

Naarmate de onlineverkopen verder stijgen, zal ook de vraag naar de dozen die worden gebruikt om alle spullen die consumenten kopen te verzenden. Dit ondersteunt de vraag naar de verpakkingsproducten van WestRock, zei Buckingham.

Het aandeel WestRock staat onder druk door de bezorgdheid over de zwakke prijzen voor karton en een aanbodoverschot. Maar Buckingham denkt dat WestRock volgend jaar een winstgroei van 15% zal realiseren, deels vanwege de vraag naar e-commerce. WestRock handelt voor minder dan acht keer de winst en het rendement ligt momenteel boven de 5%. Buckingham denkt dat de aandelen uiteindelijk zullen terugkeren naar 70 dollar, meer dan het dubbele van de recente niveaus.

Dividendaristocraten

Een manier om de waardering van een bedrijf te meten, is door te kijken naar het dividendrendement. Hoe hoger het dividendrendement, hoe goedkoper de aandelen. Wright, van IQ Trends, gebruikt dit systeem om instappunten te identificeren voor bedrijven met sterke balansen en een lange geschiedenis van dividendverhogingen. 

Door de recente uitverkoop zien veel aandelen er aantrekkelijk uit in het systeem van Wright. Voor een solide mix van sectoren, selecteert hij de bank JPMorgan Chase, het farmaceutische concern AbbVie en Altria, de eigenaar van tabaksproducent Philips Morris als kooptips voor 2019. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht