Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Op zoek naar dividend? Houd deze 5 aandelen in de gaten

Op zoek naar dividend? Houd deze 5 aandelen in de gaten

Technologie is wellicht niet de eerste sector waar beleggers aan denken bij de zoektocht naar royale dividendbetalingen, maar inmiddels hebben veel bedrijven in de sector een meer dan volwassen staat bereikt en zoeken ze naar manieren om hun aandeelhouders verder tegemoet te komen. 

Er zijn genoeg vooraanstaande techbedrijven die een stevig dividend uitkeren, zo stelt fool.com. De beleggingssite wijst op de grote namen AT&T, IBM, Seagate, Apple en Cisco Systems.

AT&T

Telecomgigant AT&T mag niet ontbreken in dit lijstje. Hoewel de bredere markt, na jaren van groei, pas eind 2018 in berenmarktgebied terecht is gekomen, zijn slechte koersprestaties voor AT&T niets nieuws onder de zon. Het bedrijf heeft last van stevige concurrentie en de ‘cord cutting’-trend, ofwel het opzeggen van dure televisieaansluitingen door consumenten (vaak ten gunste van diensten als Netflix).

Die tegenwind zal voorlopig niet zakken, en beleggers moeten dan ook niet bij AT&T zijn voor enorme winstgroeicijfers. Toch blijft het een robuust bedrijf, met ook enkele ijzers in het vuur om de groei aan te jagen, bijvoorbeeld op het gebied van 5G en Internet of Things. Met een fors dividendrendement van 6,8%, een mooie historie van dividendverhogingen en een koerswinstverhouding van 8,5 is AT&T al met al zeker het overwegen waard.

IBM

Net als AT&T is ook het aandeel IBM de laatste jaren wat weggezakt onder druk van een snel veranderende markt. Door de verschuiving naar cloud computing is er minder vraag naar de producten waarmee IBM groot is geworden, en het bedrijf is hard aan het werk om ook de draai naar cloud computing te maken. Dat verloopt niet vlekkeloos, en daar heeft het aandeel onder geleden: de koers is afgelopen jaar met zo’n 25% gedaald. 

Aan de andere kant: het aandeel wordt verhandeld tegen 8,5 keer de winst en biedt een mooi dividendrendement van 5,4%. Als de transformatie naar cloud computing succesvol blijkt, kan IBM een krachtige rebound maken. Dat kan tijd kosten, maar het dividend maak het wachten een stuk aangenamer.

Apple

Een dividendrendement van Apple van 2% lijkt niet al te veel in vergelijking met de andere bedrijven in het lijstje, maar het is een mooi startpunt voor beleggers die op zoek zijn naar dividendgroeiers.

De sell off van het aandeel de afgelopen weken heeft een rol gespeeld bij het verhogen van het dividend. Het dividend is bijna verdubbeld sinds het bedrijf in 2012 weer begon met het uitkeren ervan. De lage pay out-ratio geeft de iPhone-maker nog de ruimte om het dividend in de toekomst verder te kunnen verhogen. Aandelen Apple worden verhandeld tegen 13 keer de winst.

Cisco Sytems

Aandelen Cisco Systems deden het afgelopen jaar beter dan de bredere sector met een stijging van 10% over de afgelopen 12 maanden. Zelfs na die stijging en een beter dan verwachte winstgroei biedt Cisco Systems een dividendrendement van 3,2% en wordt het verhandeld tegen 14 keer de winst. Dat in combinatie met de sterke balans van het bedrijf en het vooruitzicht dat Cisco een belangrijke rol kan blijven spelen in de informatietechnologie, maakt het bedrijf een interessante kandidaat.

Seagate Technology

Deze fabrikant van harde schijven lijkt niet veel last te hebben van de tegenwind in de chipmarkt. Het aandeel verloor weliswaar zo’n 10% over afgelopen jaar, maar dat is nog een goede prestatie vergeleken met concurrent Western Digital: dat bedrijf verloor grofweg de helft van zijn beurswaarde, vooral vanwege de inzakkende vraag naar zogenaamde NAND-geheugenchips. Seagate heeft een minder grote blootstelling aan NAND-chips.

Het bedrijf heeft het dividend sinds 2015 niet meer verhoogd, maar het is wel een stevig dividend: 6,6%. Dit wordt ondersteund door de winsten en de vrije kasstroom. Met een waardering van 7,5 keer de winst is het aandeel het overwegen waard.

Lees meer: Deze dividendaandelen verslaan de S&P 500 door dik en dun

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht