Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe beleggers de zigzag-bewegingen in 2019 kunnen overleven

Hoe beleggers de zigzag-bewegingen in 2019 kunnen overleven

Te midden van de patstelling over de muur langs de grens met Mexico en de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid, duiken er berichten op dat president Trump een handelsdeal met China wil sluiten. Dit om Wall Street te helpen herstellen na de malaise in december. 

Dat meldt MarketWatch. Ondanks dat de handelsgesprekken in Peking een dag langer doorgingen dan gepland, wat door kenners als een positief teken moet worden gezien, blijven beleggers op hun hoede. De markt heeft immers laten zien snel om te kunnen slaan. 

Rommelobligaties opruimen

Beleggingsexpert Jeff Gundlach, oprichter van DoubleLine Capital, heeft eerder al gewaarschuwd dat de neergang van de beurs lang zou kunnen duren. Deze week adviseerde hij om rommelobligaties te verkopen.

Na de grote inzinking in december hebben rommelobligaties de laatste tijd een opleving gekend, maar volgens Gundlach moeten investeerders 'dit geschenk gebruiken om eruit te stappen'.

Sterke balansen

In plaats daarvan stelt hij voor op zoek te gaan naar bedrijven met sterke balansen. "Dat zal de manier zijn om de zigzag-bewegingen in 2019 te overleven", zei Gundlach in zijn jaarlijkse webcast. En hoewel sommigen zeggen dat beleggers op zoek zijn naar tekenen van een recessie die er niet zijn, waarschuwde Gundlach dat de renteverschillen op rommelobligaties op dat front geel knipperen.

Gundlach reageerde ook op de opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell afgelopen vrijdag, die voor opluchting op de markten zorgden.

'Lijkt op situatie vóór crisis'

"De voorzitter van de centrale bank is van pragmatische Powell naar een Powell-putoptie gegaan en de markten vierden een feestje." De manier waarop beleggers zich de laatste tijd op de markt hebben geworpen lijkt volgens hem veel op wat er gaande was op de kredietmarkt vóór de laatste grote financiële crisis.

Gundlach stelde daarnaast de voorkeur te geven aan aandelen van opkomende markten boven de S&P 500, vooral als de Amerikaanse dollar verzwakt, en adviseerde beleggers om de waardeval in Europa te vermijden. Ook denkt hij dat bitcoin mogelijk terug zal keren naar 5.000 dollar. 

Zie ook: 'Waarschuwing Apple teken van berenmarkt'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht