Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Herstel krijgt vorm

TA: Herstel krijgt vorm

Het herstel op de beurzen krijgt steeds meer vorm. De afgelopen weken durven beleggers mondjesmaat weer aandelen te kopen en door het uitblijven van negatieve verrassingen klaart het sentiment verder op.

De Belgische beurs heeft al een sterk herstel laten zien en lijkt nu als eerste Europese beurs de dalende trend af te breken. Er komt hierdoor ruimte vrij voor een grotere stijging. De Nederlandse beurs heeft binnen de dalende trend nog wat ruimte om verder op te lopen tot aan de dalende toppenlijn.

Zwaargewichten

Bij de Belgische aandelen zien we dat vooral de zwaargewichten AB Inbev en Engie het herstel dragen. De zwaarste wegers binnen de AEX-index, Royal Dutch Shell en Unilever, lijken echter nog wat te aarzelen. Als beide aandelen de komende periode alsnog weten op te lopen, kan ook de AEX index het herstel meer vorm gaan geven.

AB InBev

De Belgische brouwer heeft de steile dalende trend vanaf juli vorig jaar afgebroken. Het aandeel keert langzaam terug boven de oude koersbodems waarmee de neerwaartse uitbraak zal worden geneutraliseerd.

Er is nog ruimte om verder te herstellen richting weerstand 69,67 euro, de top van november. Dit zal ook de Bel 20-index een extra impuls geven.

Engie

De Frans-Belgische energiemaatschappij Engie heeft vanaf begin november al een herstel ingezet. Na een rustige start is het aandeel begin dit jaar opwaarts uitgebroken boven de voorliggende koerstoppen.

Er is ruimte voor een grotere stijging richting de weerstandszone gevormd door meerdere oude toppen van de afgelopen jaren rond 15 euro.

Royal Dutch Shell

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Royal Dutch Shell weet met de recente opleving langzaam uit de dalende trend te kruipen. Toch ontbreekt nog echte overtuiging om verder op te lopen.

Pas als het aandeel de consolidatiefase van de afgelopen weken weet af te breken, kan RDS verder omhoog richting de voorliggende toppen rond 28,50 euro.

Unilever

Voedingsmiddelenconcern Unilever beweegt al geriume tijd per saldo zijwaarts. Het aandeel laat uitslagen zien binnen een ruime bandbreedte tussen grofweg 45 en 50 euro. Nu de onderkant van deze bandbreedte weer is opgezocht, zou Unilever weer wat kunnen herstellen.

Als het aandeel de correctieve fase weet af te breken, mag een herstel richting de voorliggende koerstoppen rond 50 euro worden verwacht. Dit zal de AEX index een flinke opwaartse impuls kunnen geven.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht