Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
PostNL in zwaar weer

PostNL in zwaar weer

Hoezeer we ook onze post- en pakketbezorgers, die onze brieven en pakketjes in weer en wind rondbrengen, een warm hart toedragen, het kan u niet zijn ontgaan dat de koersvorming in zwaar weer verkeert. 

Een stevige downtrend kenmerkt de weekgrafiek met een ruime halvering van de koers in 2018. De Down conditie is valide op het Dashboard en thans lijkt de downtrend een vervolg te krijgen die voor speculanten wellicht shortkansen herbergt.

Ruime halvering

Tussen grofweg 2,80 en 3,42 was lange tijd een zijwaartse fase zichtbaar maar in het laatste kwartaal van 2018 werd de steunzone rond 2,80 neerwaarts doorbroken. In een patroon van lagere toppen en lagere bodems werd er vervolgens koers gezet richting 1,87 waar recent een bodem werd gevormd. Van 4 naar 1,87 euro.

Een ruime halvering van de koers in 2018 en er lijkt nog geen licht te schijnen aan de horizon. De rebound die werd ingezet lijkt thans immers te stranden rond de oude bodems op 2,40. Het principe ‘oude steun wordt nieuwe weerstand’ is daarbij van kracht.

De niveaus zijn daarbij overigens nooit ‘zwart-wit’, maar het zijn wel belangrijke zones. Wat verder opvalt is dat er sprake is van een steilere afdaling in de trend zoals zichtbaar is aan het trendkanaal dat is ingetekend op de weekgrafiek. 

Shortkansen

Nu het herstel lijkt op te drogen, de swingteller en spanningsmeter RSI in de min draaien en de candles zwart kleuren onder het dalende koersgemiddelde, wordt de downtrend hervat en prijkt tevens de Down conditie op het Dashboard.

Met een exit boven circa 2,40 en de steun 1,87 als koersdoel is de Risk/Reward verhouding in orde voor shortspelers. Pas eind februari staan er jaarcijfers op de agenda. Wellicht kunnen die de belegger nog tot aankopen verleiden, maar dat zal uiteraard blijken in de koersvorming.

Tot die tijd lijkt de afdaling richting 1,88 echter het meest waarschijnlijke scenario. Voor nu dus bezien of het aandeel daadwerkelijk de berenroute volgt.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht