Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Galapagos geeft kansen

Galapagos geeft kansen

De financiële markten vielen afgelopen week vanaf 538 even terug naar 527. Het nieuws dat de eventuele deal tussen de VS en China niet op de deadline van 1 maart gehaald zou worden zorgde voor verkoopdruk. Juist de voorspoedige onderhandelingen hebben ertoe geleid dat de markten de afgelopen 6 weken zo hard zijn gestegen. 

Nu deze onderhandelingen moeizamer verlopen dan we hadden verwacht, heeft dit even voor verkoopdruk gezorgd. Tel daarbij op dat de deadline rondom de Brexit, eind maart, er ook aan zit te komen en de markten worden wat nerveuzer. 

Gisteren werd bekend dat Trump een principeakkoord heeft bereikt over de financiering van de grensbewaking met Mexico. Dat is positief en zal de eventuele shutdown gaan opheffen. Immers, de gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat raakt ook de Amerikaanse economie en dat hebben we absoluut niet nodig. 

Blijkbaar hebben beleggers toch nog steeds veel vertrouwen in Amerika, want de dollar wint gestaag terrein tegenover alle andere grote valuta's zoals de euro, yen, en de Chinese yuan.

AEX

De AEX heeft de afgelopen weken een prima performance laten zien, mede door zwaargewichten ASML, ING en Shell. De afgelopen dagen zien we dat de olieprijs (ik kijk altijd naar de Brend oil future), de weerstand van 63 dollar aan het testen is. 

Een hogere olieprijs geeft steun aan dit soort fondsen en zorgt ervoor dat de AEX het een stukje beter doet dan bijvoorbeeld de DAX in 2019. Als we technisch naar de AEX kijken, zijn we vanaf de bodem van 472 non-stop gestegen naar 538, en we zijn nu afgelopen week even wat teruggevallen. 

Het technische plaatje heeft nu weer ruimte om verder te stijgen en ik blijf dan ook bij mijn mening dat de AEX in grote lijnen op weg is naar de 554 punten. Als u kort op de bal speelt dan moet u de weerstand op 535 en 538 in de gaten houden, immers boven 538 zal de beurs gaan versnellen naar ons koersdoel van 554. Steun is er op 528, 523 en 518.

Galapagos

Biotech en Nederland zijn een goede combinatie. Jaren terug werd Crucell uit Leiden overgenomen door Johnson & Johnson. Ook Pharming staat met grote regelmaat in de schijnwerpers en wist gisteren zo'n 8% te stijgen. 

Een dochteronderneming van BNP Paribas gaf het aandeel een koersdoel mee van maar liefst 1,80 euro. Mijn koersdoel voor de korte termijn is 1,20 euro. Galapagos is één van mijn favorieten. 

Het grote voordeel van Galapagos ten opzichte van Pharming is dat men veel meer potentiële medicijnen in de pijplijn heeft zitten, zoals dat heet bij een biotechbedrijf. Galapagos is ook onder professionele investeerders een zeer populair aandeel. 

Zodra er geld nodig is, weet men dat op zeer eenvoudige wijze te realiseren. De koerswinstverhoudig is natuurlijk enorm hoog, maar zodra er twee of drie medicijnen echt daadwerkelijk in de handel komen, is dit voor Galapagos direct een goudmijn. 

Duur, maar zeer kansrijk

Het aandeel is duur, maar ook zeer kansrijk. Momenteel staan we rond de 90 euro en als we kijken naar ons computergestuurde handelsmodel zien we in de grafiek een koopsignaal met een koersdoel van 105 euro. Kortom, Galapagos mag weer worden gekocht met een koersdoel op korte termijn van 105 euro.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.