Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 scenario's voor het handelsconflict tussen VS en China

3 scenario's voor het handelsconflict tussen VS en China

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China zorgen voor onzekerheid bij beleggers. De Amerikaanse bank Citigroup heeft drie mogelijke scenario's voor het handelsconflict opgesteld, waar beleggers op kunnen anticiperen.

De handelsbesprekingen tussen beide landen worden vandaag en morgen hervat, met een bezoek van enkele hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen aan China. Ook is China al begonnen om Amerikaanse landbouwproducten terug te kopen en beloofde intellectuele eigendomsregels te beschermen.

Maar ondanks deze lichtpuntjes, is een oplossing nog verre van zeker, waarschuwt Cesar Rojas, hoofdeconoom van Citigroup. Hij heeft een draaiboek opgesteld voor beleggers die willen inspelen op de verschillende uitkomsten van het handelsconflict. Hieruit rollen drie mogelijke scenario's, waarover Cnbc bericht.

Scenario 1: Bull Case-scenario (5% kans)

Het meest optimistische scenario van Citigroup wordt gekenmerkt door een allesomvattende handelsovereenkomst met een wederzijdse afschaffing van de ingevoerde importtarieven en een zachtere Amerikaanse houding ten opzichte van China.

Volgens dit scenario worden maatregelen genomen om het handelstekort te verminderen en zal Beijing toezeggingen doen om intellectueel eigendom te beschermen en zijn markten meer open te stellen voor Amerikaanse investeringen.

"Het bull-scenario zal positief zijn voor de markten doordat de handelsspanningen tussen de twee grootste economieën vervagen. Het zal een grote impuls geven aan het sentiment", schrijft Rojas.

Volgens de analisten van Citigroup zullen vooral cyclische aandelen hiervan profiteren en zal dit scenario tegen het einde van 2019 de beurskoersen wereldwijd met zo'n 10% opdrijven. De grootste winnaars zijn opkomende markten en de markt voor grondstoffen, zoals sojabonen, granen, koper en olie.

De kaarten liggen vooral gunstig voor machinemakers als Caterpillar, Cummins en Eaton, die sterk bewegen op de verwachtingen voor wereldwijde groei. Ook fabrikanten van landbouwmachines, zoals Deere, CNH Industrial en AGCO, zullen profiteren.

2. Basisscenario (55% kans)

In het basisscenario - waaraan Citigroup de grootste kans toedicht - wordt de deadline van 1 maart uitgesteld, terwijl de twee strijdende partijen verder werken aan een permanente deal.

Dit scenario zou verbintenissen van China kunnen omvatten om het tekort op de handelsbalans tegen het einde van 2020 met maximaal 200 miljard dollar te verminderen en om een grotere markttoegang voor de Amerikaanse export van landbouw- en productiegoederen te verlenen. Daarnaast komt China in dit scenario waarschijnlijk met enige belofte om de handhaving van intellectuele eigendomsrechten op te voeren en zijn Made in China 2025-plan af te zwakken.

Dit scenario zal positief zijn voor de markten, omdat een dergelijke deal nog niet is ingeprijsd. Maar het lopende verificatieproces en aanvullende beperkingen kunnen enige twijfel laten voortbestaan, aldus de econoom.

Citigroup verwacht dat het basisscenario redelijk positief zal zijn voor metalen, sojabonen en sommige andere landbouwproducten en minder impact zal hebben op de energiemarkt. Het basisscenario zal waarschijnlijk een aantal transportbedrijven in de kaart spelen.

3. Bear Case-scenario (40% kans)

Het meest pessimistische scenario doet zich voor als de VS en China er niet in slagen om een akkoord te bereiken of de deadline te verlengen.

Dit zal ertoe leiden dat de Verenigde Staten de importtarieven voor 200 miljard dollar aan Chinese goederen gaan verhogen, van 10% naar 25%. Citi verwacht ook dat Washington zal proberen om een verdere neerwaartse druk uit te oefenen op de Chinese economie. Afhankelijk van de staat van de economie, zou Beijing ervoor kunnen kiezen om terug te slaan, met eigen tariefverhogingen.

China kan ook "onconventionele" maatregelen nemen, zoals het opwerpen van belemmeringen voor Amerikaanse investeringen of het introduceren van wettelijke hindernissen voor Amerikaanse bedrijven die al in het land opereren. Verder kan China besluiten om zijn bezit van Amerikaanse effecten terug te dringen.

"Dit scenario zal negatieve gevolgen hebben voor de wereldwijde handel en de wereldwijde economische groei. Ook kan het de Amerikaanse inflatie opdrijven en het marktsentiment negatief beïnvloeden", aldus Rojas.

De Citi-strategen denken dat de verwachte verslechtering van de wereldwijde groei een optimistisch teken kan zijn voor Amerikaanse staatsobligaties. De wereldwijde aandelen zullen volgens hen op korte termijn ongeveer 10% tot 15% kunnen dalen.

Vooral iPhone-maker Apple zou volgens Citigroup kwetsbaar kunnen zijn voor verslechterende relaties tussen de VS en China. Apple haalt ongeveer 15% van zijn omzet uit China en is daarmee het bedrijf met de meeste exposure aan dit land.

Lees ook: 'Deze cocktail van risico's kan grote recessie veroorzaken'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht