Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Beurzen vermoeid?

TA: Beurzen vermoeid?

De Europese aandelenbeurzen hebben de afgelopen weken een sterk herstel laten zien. Na de forse koersdaling van eind 2018 wisten de meeste indices een groot deel van het verloren terrein terug te winnen.

Toch lijkt op korte termijn de overtuiging langzaam af te nemen en zie ik de eerste signalen van een mogelijke top. Het lijkt er overigens wel op dat we dan slechts te maken krijgen met een tijdelijke correctie waarna het herstel weer kan worden opgepakt.

De technische plaatjes voor de lange termijn zijn door het herstel flink opgeklaard waarmee het risico op een nieuwe periode van forse koersdalingen aanzienlijk is afgenomen. Ik acht de kans daarom groot dat de correctie een hogere koersbodem zal opleveren waarna er weer omhoog gekeken kan worden.

AEX

De Nederlandse beurs is sinds begin dit jaar hard opgelopen en heeft daarbij ruim de helft van de totale daling van 2018 goedgemaakt. De AEX-index beweegt in een smal stijgende trendkanaal waarvan de onderkant momenteel onder druk staat.

Op de onderstaande grafiek is goed te zien dat de kracht er momenteel wel wat uit is. De RSI-indicator, die de kracht van de trend aangeeft, lijkt een lagere top te vormen, terwijl de koers nog een hogere koers heeft neergezet boven de vorige top. Dit geeft divergentie aan en wijst op een mogelijke trenddraai.

Als de stijgende fase wordt afgebroken, zal de index kunnen corrigeren richting steun 511,84, gevormd door de top van december.

https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif

Bel 20

De Belgische beurs lijkt even op adem te moeten komen onder de weerstand van de voorliggende koerstoppen. Hoewel de herstelfase nog intact is, valt op dat de index al een aantal dagen per saldo niet veel is opgeschoten.

Een doorbraak onder de bodem van februari zal ruimte vrijmaken voor een grotere correctie, maar rond 3.400 punten lijkt alweer de volgende steun te liggen. De ruimte omlaag is dus beperkt.

 

CAC 40 

Ook de Franse beurs is de afgelopen weken hard opgeveerd, maar heeft nu de weerstand rond 5.115 punten bereikt. Dit niveau wordt gevormd door de top van begin december 2018. Rond dit niveau zou de index wat gas terug kunnen nemen.

Ook de Franse beurs laat duidelijke divergentie zien met de RSI-indicator. De hogere top van de index wordt niet bevestigd met een hogere top van de indicator. Dit geeft aan dat de laatste top met minder overtuiging is neergezet.

Eerste steun ligt rond de laatste bodem op 4.946 punten, maar een grotere correctie richting het topje van begin januari valt niet uit te sluiten.

Ook bij de Franse beurs geldt dat de correctie waarschijnlijk een hogere koersbodem op zal leveren en dus nieuwe koopkansen kan gaan bieden.

https://grafieken.tostrams.nl/cac40-rsi.gif

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht