Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Morningstar: 3 interessante aandelen voor de toekomst

Morningstar: 3 interessante aandelen voor de toekomst

De Ultimate Stock Pickers van Morningstar gaan op zoek naar aandelen die onder hun zogeheten fair value noteren. Zij belichten drie aandelen die volgens hen nu aantrekkelijk gewaardeerd en kansrijk voor de toekomst zijn: Walt Disney, Sabre en American International Group.

De correctie van eind 2018 heeft een heleboel aandelen weliswaar flink goedkoper gemaakt, maar een aantal is ook alweer aardig ingelopen wat betreft de koers. Walt Disney, Sabre en American International Group noteren echter nog steeds onder hun fair value.

Walt Disney

Walt Disney kent momenteel een korting van zo’n 15% ten opzichte van de fair value die Morningstar-analist Neil Macker ervoor berekent. “Het aandeel is interessant omdat het de beste combinatie biedt tussen productie en distributie van content, zeker in vergelijking met concurrenten. Want de medianetwerken en de Disney-merken beschikken al jaren over een sterk prijszettend vermogen. 

De netwerken en de content van Disney ziet de analist als twee verschillende, en elkaar goed aanvullende activiteiten. De netwerktak omvat sterke kanalen als ESPN en ABC en onder het Disney-merk vallen de films, pretparken en merchandising. 

Disney krijgt wel steeds meer te maken met concurrentie. Denk dan aan video on demand-diensten als Netflix. Het is volgens Macker daarom heel belangrijk om de beste productiestudio’s, de uitgebreidste contentbibliotheken en het breedste pakket uitzendrechten te hebben. Disney heeft dat, en verdient daarom een wide moat-rating. Dat wil zeggen dat het bedrijf over een groot concurrentievoordeel beschikt dat lastig te evenaren is.

“Het merk, de films en de figuurtjes van Disney zijn al jarenlang ijzersterke winstmachines”, zegt Macker. “Disney heeft laten zien dat het dit intellectueel eigendom uitstekend te gelde kan maken.”

“De klassieke stripfiguren uit de Disney-stal zoals Donald Duck en Mickey Mouse hebben in de loop der jaren gezelschap gekregen van nieuwe sterke namen van de overgenomen studio Pixar met kaskrakers als Toy Story, Cars en Frozen. Ook de pretparken breiden onverminderd uit, met een nieuw Disneyland in Shanghai en het veelbelovende in aanbouw zijnde Star Wars themapark, met dank aan de Lucasfilm-franchise.”

Sabre

Sabre is een leverancier van reserveringssystemen voor de reisindustrie. Het wordt verhandeld tegen een korting van 19% ten opzichte van de fair value die analist Dan Wasiolek calculeert. 

“Het businessmodel is gebaseerd op de commissie op boekingen die Sabre ontvangt via zijn platform. Deze leunt meer op volume dan op prijs. Het bedrijf heeft een sterk groeiende IT-divisie om het platform uit te breiden en de dienstverlening te vereenvoudigen.”

Volgens Wasiolek biedt het platform een sterk netwerkeffect, wat het bedrijf een narrow moat-rating bezorgt. “De kracht zit in de hoeveelheid aanbieders van reizen dat samenkomt. Dat heeft een vliegwieleffect: hoe meer reisaanbieders, hoe meer stoelen luchtvaartmaatschappijen zullen aanbieden, wat op zijn beurt weer nieuwe reisaanbieders trekt, enzovoorts. Dit leidt tot interessante schaalvoordelen.”

De bedreiging voor Sabre zit ‘m in de mogelijkheid dat reisaanbieders hun klanten rechtstreeks benaderen in plaats van via het platform. “Maar de versnippering die dat teweegbrengt, werpt een drempel op. Zo lang Sabre het platform blijft verbeteren, zal het gemak daarvan ervoor zorgen dat de concurrentie op afstand blijft.”

American International Group

Het opwaarts potentieel van deze Amerikaanse verzekeraar vanaf de huidige koers tot de fair value is volgens Morningstar-analist Brett Horn zo’n 30%. Hij erkent de magere historische koersprestaties van het aandeel AIG, maar volgens Horn waren die vooral te wijten aan het gebrek aan discipline bij het management. Inmiddels heeft het bedrijf weer de juiste koers ingezet, stelt hij.

AIG is goed op weg om de winstgevendheid van de portefeuille te verbeteren, maar het zal wel even duren voordat die verbeteringen zichtbaar worden in de cijfers. “Dat komt door de aard van de verzekeringsbusiness, maar ook door de grote omvang van het bedrijf en de diepte van de problemen uit het verleden. AIG's pad van een slecht presterende naar een gemiddeld presterende verzekeraar biedt de belegger rendementskansen”, aldus Horn. 

Zie ook: Topmanagers kochten deze 8 aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht