Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze 5 Nederlandse aandelen worden het meest geshort

Deze 5 Nederlandse aandelen worden het meest geshort

Bij het fenomeen short selling wordt gespeculeerd op een koersdaling, vaak door hedgefondsen. Bij welke Nederlandse aandelen staan de meeste shortposities uit? En nog belangrijker: welke reden hebben hedgefondsen om deze bedrijven te ‘shorten’?

Nico Inberg van de IEX Beleggersdesk zocht het uit. 

De grote, vaak Britse en Amerikaanse hedgefondsen, zetten in de shortwereld veel geld op het spel. Je moet er ook veel geld voor reserveren, want het verlies op een shortpositie kan in theorie eindeloos zijn. Waar een longpositie maximaal kan eindigen op 0, is dat bij een shortpositie onbekend.

Shorters hebben vaak niet zo’n goede naam, omdat ze verdienen aan een neerwaartse beweging, terwijl de gemiddelde belegger juist graag de koersen ziet stijgen. Maar we kunnen short sellers maar beter serieus nemen, zo legt Inberg in dit artikel uit.

Terug naar de situatie in Nederland. Momenteel zijn dit de bedrijven met de grootste uitstaande shortposities:

De shortposities worden bijgehouden door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er moet melding gemaakt worden van een shortpositie als die 0,2% van het uitstaande aandelenkapitaal overschrijdt. Boven de 0,5% wordt de melding openbaar gemaakt.

Inberg legt bij ieder bedrijf kort uit welke redenen er zijn om te shorten. Voor een uitgebreidere uitleg verwijzen we u naar zijn artikel.

Fugro

“Fugro staat al enige tijd bovenaan dit lijstje. Bij Fugro wordt gespeculeerd op de zwakke balans van het bedrijf. Het herstel in de olie- en gassector laat langer op zich wachten dan verwacht, waardoor de tijd zo langzamerhand op raakt.”

Arcadis

“Bij Arcadis wordt gespeculeerd op een aandelenemissie, omdat er twijfels zijn over de hoogte van het werkkapitaal, de schulden en de eventuele verkoop van de Braziliaanse biogasactiviteiten”, legt de analist uit.

Signify

“Signify maakt een vliegende start toen het losgekoppeld werd van Philips, maar geleidelijk werden de vooruitzichten minder. De omzet kromp, met prijsdruk in de sector en winstwaarschuwingen van concurrenten.”

PostNL

“Het verhaal van PostNL is bekend: de postmarkt krimpt overal, maar in Nederland sterker dan elders. Dat komt door de hoge mate van digitalisering in ons land. De postomzet van PostNL kromp de afgelopen jaren met gemiddeld 10-13%. Dat moest gecompenseerd worden met hogere postzegelprijzen en kostenbesparingen. Uiteraard werken duurdere postzegels nog minder gebruik van post in de hand.”

BE Semiconductor Industries

“Wanneer de cyclus in de chipindustrie even stokt, worden bestellingen bij bedrijven als Besi als eerste uitgesteld of gecancelled. Overigens is de short interest hier alweer aan het teruglopen.”

Signaalfunctie shortposities

“Bottom line is wel dat een grote shortpositie in een aandeel een sterk signaal is dat er wat aan de hand is bij dat bedrijf. Belangrijk is dan dat probleem boven water te krijgen om goed in te kunnen schatten in hoeverre dat het bedrijf in moeilijkheden kan brengen", besluit Inberg.

Lees ook: PostNL in zwaar weer

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht