Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Tsunami van 3 biljoen dollar dreigt aandelenmarkt te overspoelen'

'Tsunami van 3 biljoen dollar dreigt aandelenmarkt te overspoelen'

Fondsbeheerder Will Nasgovitz van Heartland Advisors voorspelt geen nieuwe complete financiële crisis, maar ook geen strak blauwe lucht boven de aandelenmarkt. Hij waarschuwt voor biljoenen dollars aan bedrijfsschulden die in de komende jaren aflopen.

"Vanwege de lage rentetarieven, een sterke economie en relatief soepele leennormen, dachten veel bedrijven dat het lenen van geld om aandelen terug te kopen of overnames te financieren een strategie was met een laag risico", verklaarde Nasgovitz tegen MarketWatch. "Maar de komende vijf jaar zou die visie zwaar op de proef kunnen worden gesteld", waarschuwde hij.

Nasgovitz gebruikte deze grafiek om zijn standpunt te illustreren:


Enorm volume

Uit de grafiek blijkt dat ongeveer 3,3 biljoen dollar, of 48% van alle huidige uitstaande commerciële schulden, tegen 2023 afloopt.

Deze timing kan problematisch zijn. "Het enorme volume zou in de beste scenario's een uitdaging zijn voor de markt om te verteren, laat staan zo laat in een economische expansie", schreef Nasgovitz.

Aangescherpte kredietvoorwaarden

Wat hem nóg voorzichtiger maakt, is het signaal dat de kredietvoorwaarden voor diverse kredietverleners zijn aangescherpt. Naarmate banken strenger worden, zullen kredietnemers uiteindelijk een hogere rente moeten betalen, alleen maar om geld veilig te stellen om aan hun uitstaande verplichtingen te kunnen voldoen, zo waarschuwt Nasgovitz.

Tegenwind

"Hoewel we momenteel geen tekenen van een volledige financiële crisis aan de horizon zien, zijn we van mening dat buitensporige schulden onnodige extra uitdagingen vormen voor bedrijven in het algemeen. Ze zullen waarschijnlijk een tegenwind zijn voor zware kredietnemers in de nabije toekomst", aldus Nasgovitz.

Lees ook: Wie krijgt gelijk, de aandelenmarkt of de obligatiemarkt?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht