TA: Olie smeert beurzen | Beursduivel.be

TA: Olie smeert beurzen

Door Wouter Slot op 8 mrt 2019 om 16:00 | Views: 7.207

TA: Olie smeert beurzen

Net als de aandelenbeurzen is ook de olieprijs de afgelopen maanden sterk hersteld. Het technische plaatje van olie (Brent) sluit een verdere stijging niet uit. Ik bespreek een aantal aandelen die hiervan zouden kunnen profiteren.

Het beeld van de prijs van ruwe olie oogt, afgezien van de recente adempauze, nog weer positief. Na de forse koersdaling van eind 2018 is de trend gedraaid en loopt de olieprijs de laatste maanden weer op.

Aanhoudende vraag

De olieprijs (Brent) laat hogere koersbodems op de grafiek achter en dat duidt op aanhoudende vraag. Met een doorbraak en slotstand boven de laatste koerspiek kan de oude stijgende trend worden hervat. Volgende koersdoel wordt dan de oude top van oktober 2018 rond 86,74 dollar.

De grote oliemaatschappijen en opslagbedrijven zien hun marges stijgen bij een hogere olieprijs. De verwachte stijging van de olieprijs zou dus kansen kunnen bieden voor beleggers.

Royal Dutch Shell

Zwaargewicht Royal Dutch Shell lijkt klaar te staan voor een nieuwe opwaartse beweging. Na de stijging van eind januari is het aandeel stilgevallen en per saldo niet meer veel opgeschoten.

Dit heeft geleid tot een pullback naar de top van januari zonder het technische beeld schade toe te brengen. Wanneer het aandeel de korte termijn correctieve fase weet te verlaten, zal er ruimte vrijkomen voor een groter herstel richting koersdoel 30,33 euro, de top van oktober.

Total

De Franse oliemaatschappij Total loopt langzaam steeds verder op. Nadat eerder de dalende trend werd verlaten, heeft het aandeel ook een hogere koersbodem weten te vormen. Dit duidt op aantrekkende vraag.

Er is ruimte om verder op te lopen richting de top van oktober rond 56,82 euro. Om het positieve technische beeld intact te laten, dient de steun rond 49,22 euro stand te houden.

De moneyflow-indicator (onderin de grafiek) geeft aan dat er sprake is van flinke instroom van vers kapitaal. Dit is een positief signaal.

Chevron Corporation

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron Corporation weet het herstel door te zetten. Door de stijging van de afgelopen maanden is de lange termijn correctieve fase afgebroken. De hogere koersbodems die sinds begin dit jaar worden gevormd duiden op aanhoudende vraag.

Met de doorbraak boven de laatste top is de stijgende fase hervat richting koersdoel 133,88 dollar. Ook hier wijst de oplopende moneyflow op instroom van nieuw kapitaal.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak heeft na de sterke opleving van begin dit jaar wat terrein moeten prijsgeven. Toch oogt het technische beeld nog redelijk positief. Vopak lijkt nu steun te vinden boven de toppen van eind vorig jaar.

Zodra het aandeel de correctieve fase van de afgelopen weken weet af te breken, kan er een nieuwe opleving plaatsvinden richting weerstand €45,77. Ook hogere niveaus sluit ik vooralsnog niet uit. Voorwaarde is wel dat Vopak boven steun €42,74 weet op te veren.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group