'Voordeel van de twijfel voor Pharming' | Beursduivel.be

'Voordeel van de twijfel voor Pharming'

Door Belegger.nl op 7 mrt 2019 om 13:50 | Views: 9.915

'Voordeel van de twijfel voor Pharming'

Pharming rapporteerde vandaag haar eerste jaarwinst ooit. De omzet steeg met 51% tot 134,35 miljoen euro. Dat leverde 25 miljoen euro aan nettowinst op. 

Daar zit wel een addertje onder het gras, legt Nico Inberg van de IEX Beleggersdesk uit. “Die nettowinst is vooral ontstaan doordat het bedrijf verliezen uit het verleden compenseert met toekomstige winsten. Daarvoor wordt een bedrag van 24,1 miljoen euro geactiveerd."

"Overigens is het aan de andere kant ook zo dat de winst gecorrigeerd is met een reservering voor een nog te betalen bedrag voor de verkooprechten van Ruconest. Per saldo valt de onderliggende winst enigszins mee.”

Tegenvallende omzet Q4

Pharming beschikt over een flinke kaspositie, die in 2018 uitkwam op 81,5 miljoen euro. De omzetontwikkeling in het vierde kwartaal viel dan weer wat tegen, stelt Inberg. “De toenemende concurrentie door producten die wel de profylaxe goedkeuring hebben gekregen is één van de oorzaken daarvan.” 

Toch valt het wel binnen de verwachting, en verder was het derde kwartaal bijzonder sterk, voegt Inberg er aan toe. “Een stagnerende omzet is niet meteen reden voor paniek, er werd alleen op meer gehoopt.”

Hoge verwachtingen

Voor dit jaar verwacht Pharming een hogere omzet dan in 2018. Er wordt veel verwacht van de vraag naar Ruconest als behandelmedicijn bij HAE (hereditair angio-oedeem), een zeldzame aandoening waarbij acute zwellingen optreden. 

“Het blijkt steeds vaker dat de profylaxeproducten niet afdoende werken waardoor patiënten toch uitkomen bij Ruconest, het product van Pharming. Hoewel de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal niet meeviel, geef ik Pharming op dit moment toch het voordeel van de twijfel.”

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group