'Tijd om voorzichtig te zijn met aandelen' | Beursduivel.be

'Tijd om voorzichtig te zijn met aandelen'

Door Belegger.nl op 12 mrt 2019 om 08:00 | Views: 7.260

'Tijd om voorzichtig te zijn met aandelen'

Het is tijd om nu wat voorzichtiger te worden met betrekking tot aandelen, en wel om twee redenen: het beleggerssentiment is gestegen en de markten zijn overgekocht. Dat schrijft columnist Michael Brush van MarketWatch. 

De Amerikaanse markten eindigden de eerste twee maanden van 2019 met de grootste koerswinst in meer dan een decennium en beleggers waren weer optimistisch. Dat is slecht nieuws, vanuit een tegendraadse visie. Wanneer de menigte de ene kant opkijkt, willen contraire beleggers de andere kant opkijken. Vrijwel alle sentimentsindicatoren die Brush volgt, waren recent neutraal of negatief, waarbij negatief betekent dat deze indicatoren te veel optimisme vertonen.

Een CBOE Volatility Index VIX, een angstbarometer van de markt, van onder de 16 is bijvoorbeeld negatief, omdat dit op zelfgenoegzaamheid van beleggers wijst. De VIX flirtte met deze niveaus. Verschillende opiniepeilingen van Ned Davis toonden onlangs een overdreven optimisme aan, wat ook negatief is. 

Positief signaal

Een positief signaal voor de stieren is dat de Investors Intelligence Bull/Bear-ratio, een belangrijke indicator die Brush volgt, onlangs rond de 2,57 zweefde. Volgens Brush geeft deze maatstaf een verkoopsignaal af bij 4,0 of hoger. Momenteel bevindt het zich stevig in de neutrale zone.

Technisch gezien handelden meer dan 90% van S&P 500 aandelen onlangs boven hun 50-daags voortschrijdend gemiddelden, stelde Bruce Bittles, de belangrijkste investeringsstrateeg bij investeringsbank Baird. Dit is geen goed teken. Het is belangrijk om een brede deelname aan een trend te zien om te bevestigen dat de trend echt is. Maar te veel participatie duidt op overmatige uitbundigheid van een trend (omhoog of omlaag), die zijn ondergang kan voorspellen.

Wat kan leiden tot meer zwakte op aandelenmarkten is volgens Brush altijd moeilijk te voorspellen, maar het uitblijven van een handelsakkoord of een zwakke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China vormt volgens hem een goede kandidaat.

Volgens Brush zal er wel een deal komen maar zal deze niet allesomvattend zijn. President Donald Trump en zijn team dringen aan op te veel structurele veranderingen in China over hoe de overheid de economie beheert. Wanneer investeerders zien dat Trump slechts een halve deal heeft, zullen ze beseffen dat handelsconflicten waarschijnlijk niet over zijn - en hun aandelen verkopen.

Verkoopgolf

Als de huidige zwakte van de Amerikaanse markt leidt tot blijvende consolidatie, kunnen beleggers volgens Brush het beste contant geld houden. "Dit is een goed moment om posities in te korten en de koopkracht te vergroten."

Cyclische beleggingen, waaronder industrials en woninggerelateerde aandelen, kunnen voorbeelden zijn van posities om in te korten omdat cyclische namen het vaak slecht doen bij een verkoopgolf. Als de terugval zich doorzet wilt u wat koopkracht hebben om kwaliteitsnamen op te pikken, aldus Brush.

Een voorbeeld van een bedrijf dat Brush onlangs heeft voorgesteld in zijn beleggingsbrief is Continental Resources, waar oprichter en energiedeskundige Harold Hamm een grote koper van eigen aandelen is geweest. Andere bedrijven zijn Kinder Morgan, waar voorzitter Rich Kinder veel aandelen heeft gekocht en BeiGene, een Chinees biotechbedrijf dat kankertherapieën ontwikkelt en een partnerschap heeft met Celgene. BeiGene is volgens Brush nog steeds een goed aandeel om te kopen bij zwakte en zou flink kunnen stijgen bij een handelsdeal tussen de VS en China.

Defensieve beleggingen

Beleggers die actief willen handelen bij een verdere zwakte in de markt kunnen zich volgens Brush het richten op defensieve gebieden zoals nutsbedrijven en vastgoedbeleggingsmaatschappijen (REIT's).

Beleggers kunnen dit doen met exchange-traded funds (ETF's) zoals Utilities Select Sector SPDR, Fidelity MSCI Utilities, Vanguard Utilities ETF, iShares US Utilities, iShares Residential Real Estate, Vanguard Real Estate, Fidelity MSCI Real Estate Index en Schwab US REIT.

Brush wijst ook op zogenoemde short-bèta-transacties. Bèta verwijst naar hoeveel meer een aandeel beweegt in vergelijking met de markt (in dezelfde richting). In een neerwaartse spiraal zullen aandelen met een hoge bèta meer dalen. Technologie is een typische sector met een hoge bèta. Overweeg dus om Direxion Daily Technology Bear 3X Stocks of Direxion Daily Semiconductor Bear 3X Stocks te bezitten. Voor een bredere marktblootstelling kunnen beleggers de ProShares UltraShort S&P 500 overwegen wanneer de S&P 500 daalt.

Echt kopen en vasthouden

Brush wijst er wel op dat deze beleggingen geen kooptips zijn voor de buy-and-hold belegger. Dit type ETF wordt meestal geconstrueerd via posities in futures-contracten. Ze moeten voortdurend worden doorgerold, wat de waarde op de lange termijn aantast.

Een echte langetermijnbelegger hoeft volgens Brush niets te doen en kan rustig blijven zitten, omdat het niet lijkt alsof er een recessie of een aanhoudende berenmarkt op de loer ligt. Kopen en vasthouden is een logische strategie op de beurs, omdat overmatig handelen kan leiden tot achterblijvende prestaties. Zorg er dan wel voor dat u echt koopt en vasthoudt, zegt Brush. Veel beleggers denken dat ze dat kunnen totdat de verliezen beginnen. Dan raken ze in paniek en maken de verkeerde beweging op het verkeerde moment.

Beleggers moeten ook rekening houden met de grenzen van wat sentiment en technische indicatoren kunnen vertellen. "Ze zeggen niet dat de markt morgen of later deze week aanzienlijk zal dalen. Ze vertellen ons dat de markt nu kwetsbaarder is voor een terugval. Dus verdere zwakte is waarschijnlijker en u moet zich erop voorbereiden."

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group