Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Dividend? Leve de aristocratie

Dividend? Leve de aristocratie

We hebben wereldwijd te maken met een afkoelende economie. Dit betekent dat cyclische bedrijven moeilijker hun geld verdienen. Dat zal terug te zien zijn in de beurskoers van de aandelen van dergelijke ondernemingen. 

Aandelen van bedrijven die in sectoren of activiteiten zitten die ongeacht de stand van de economie altijd nodig zijn noemen we waardeaandelen. Deze bedrijven groeien gestaag maar niet spectaculair en kennen vaak een hoge vrije cashflow.

Mooi dividend

Hierdoor is het mogelijk om langere tijd een aantrekkelijk dividend te betalen en dit gebeurt vaak ook. Sectoren waaraan je daarbij kunt denken zijn nutsbedrijven, bedrijven in de gezondheidszorg, telecom, de voedingsindustrie en bedrijven die vastgoed verhuren. Weliswaar is deze laatste categorie, net als banken, wel een mooie dividendbetaler maar tevens erg afhankelijk van de stand van de economie.

Nu de beurskoersen volgens veel beleggers naar verwachting de komende tijd niet meer zo hard omhoog zullen gaan, wordt de aandacht verlegd naar waardeaandelen. Dat wordt vaak gezien als een alternatieve manier van beleggen, al was het maar vanwege het stabiele dividend dat dit soort ondernemingen uitkeert.

Nooit een alternatief

Zelf zie ik dat anders. Volgens mij is dividendbeleggen juist altijd een onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille en nooit een alternatief! Afhankelijk van het beursklimaat en de vooruitzichten kun je de verdeling tussen groei- en waardeaandelen anders aanzetten, maar ik zou een van beide categorieën nooit overslaan.

Beleggen in aandelen voor het opstrijken van het dividend is inderdaad een prima strategie om rendement te maken, zeker als alternatief voor rente-inkomsten. Op de lange termijn is dividend de belangrijkste rendementsmaker voor beleggers. Het dividend maakt op de lange termijn historisch zo’n 60% uit van het totale rendement in tegenstelling tot koerswinsten die goed zijn voor 'maar' 40%.

Dividendaristocraten: een teken van kracht

Zoek echter niet per se het hoogste dividend op. Staar je daar niet blind op want (te) hoge dividenden zijn vaak juist een teken dat er iets niet goed zit bij het betreffende bedrijf of dat er problemen onderweg zijn. Denk in het verleden bijvoorbeeld aan KPN.

Kies bij deze strategie liever voor bedrijven die al jarenlang het dividend elk jaar hebben weten te verhogen, dan wel gelijk hebben gehouden, de zogenaamde dividendaristocraten. Dat duidt op kracht! 

Als je niet voldoende vermogen hebt om goed te spreiden of te weinig tijd hebt om de individuele aandelen te volgen waarin je zou willen beleggen, dan is een tracker op de dividendaristocraten een mooi alternatief. Hier zijn wel weer fondskosten aan verbonden; bij de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF bijvoorbeeld 0,35% per jaar. Zelf doen is dus goedkoper, maar een kant-en-klaar product gemakkelijker.

Blijf scherp

Maar… blijf wel opletten! Ooit waren 'onze' financials de beste dividendbetalers in de AEX. In die categorie vallen ze tegenwoordig ook vast weer, maar de koersen zijn slechts een fractie van wat ze ooit zijn geweest. In de SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist) maken financials 23,49% van het geheel uit.

De S&P Global Dividend Aristocrats Index meet de performance van de bedrijven met het hoogste dividendrendement in de S&P Global Broad Market Index die gedurende minstens tien jaar een beleid van stijgend of stabiel dividend hebben gevoerd. 

Rangen en standen

De ene dividendtracker is de andere niet. In de SPDR US Dividend Aristocrats zijn financials bijvoorbeeld de nummer twee met een weging van 15,37%, in de SPDR Euro Dividend Aristocrats bedraagt de weging van financials 11,90%.

In de SPDR US Dividend Aristocrats moeten de daarin opgenomen bedrijven overigens minimaal 20 jaar hun dividenduitkering hebben laten stijgen, in de Global en Euro trackers geldt als selectiecriterium een dividenduitkering die minimaal 10 jaar stabiel of stijgend is. Loop dus niet zomaar mee met de meute en stap niet klakkeloos in een dividendtracker. Ook in de (dividend)aristocratie is er sprake van rangen en standen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht