'Tesla zal teleurstellen, verkoop de aandelen' | Beursduivel.be

'Tesla zal teleurstellen, verkoop de aandelen'

Door Belegger.nl op 15 mrt 2019 om 08:30 | Views: 4.897

'Tesla zal teleurstellen, verkoop de aandelen'

De inkomsten en leveringen van Tesla zullen dit kwartaal waarschijnlijk teleurstellen en beleggers kunnen maar beter hun aandelen verkopen. Dat schrijft analist David Tamberrino van Goldman Sachs in een rapport, meldt CNBC.  

De Amerikaanse bank adviseerde zijn klanten om weg te blijven van de aandelen Tesla en voorspelde een aanzienlijke koersdaling als gevolg van de zwakker dan verwachte vraag naar elektrische voertuigen en te overhaaste beslissingen van het management.

Teleurstellende leveringen en inkomsten

"We handhaven ons verkoopadvies en verwachten nu dat de leveringen en inkomsten in het eerste kwartaal van 2019 teleur zullen stellen", aldus Tamberrino. De analist hanteert een koersdoel van 210 dollar, wat neerkomt op een daling van 25% ten opzichte van de huidige niveaus. 

"Na het doornemen van onze maandelijkse leveringsindicatoren, verlagen we onze voorspellingen voor Model S en Model X voor het eerste kwartaal naar een totaal van 17.300 voertuigen, van 20.700 voertuigen, vanwege de tegenwind op het gebied van de internationale vraag en Model S-kannibalisatie (van Model 3-voertuigen)", schreef Tamberrino. 

De analist handhaaft echter zijn huidige voorspelling voor Model 3 van 57.500 leveringen in het eerste kwartaal, ondanks een schatting van slechts 21.000 leveringen tot en met februari, omdat hij gelooft dat het bedrijf het potentieel heeft om ten minste 10.000 meer Model 3's in elke regio te leveren. 

Tamberrino merkte op dat zijn voorspelling voor 75.000 voertuigleveringen dit kwartaal 8% onder de consensus van Wall Street ligt. Hij rekent voor het eerste kwartaal op een verlies van 87 dollarcent per aandeel, in vergelijking met een consensus van Wall Street van een winst per aandeel van 37 dollarcent.

Verwarrende gebeurtenissen

Tesla-aandelen zijn dit jaar al meer dan 14% gedaald, na een reeks verwarrende gebeurtenissen rond het bedrijf. Tesla kondigde vorige maand aan dat het Model 3 zou verkopen tegen een basismodelprijs van 35.000 dollar. Het bedrijf zei ook dat het exclusief naar onlineverkopen zou gaan en de meeste winkels zou sluiten. CEO Elon Musk zei afgelopen zondag dat de autofabrikant meer winkels dan verwacht open zal houden en dat het de prijzen zal verhogen voor de andere modellen.

Volgens de analist zijn de aankondigingen van de overstap naar online en de sluiting van de winkels overhaaste beslissingen geweest die investeerders niet gerust zullen stellen en wijzen op vraagproblemen. 

"Al met al wijst dit verder op een afnemende vraag naar voertuigen met een hogere prijs, omdat de aangekondigde prijsverlaging waarschijnlijk niet komt door lagere materiaalkosten, verbeterde fabricagekosten of lagere transport- en logistieke kosten, maar door lagere verkoopkosten", aldus Tamberrino.

Lees ook: 5 sterk gestegen aandelen die nog steeds momentum hebben

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group