7 goedkope hoogdividend-ETF's | Beursduivel.be

7 goedkope hoogdividend-ETF's

Door Belegger.nl op 15 mrt 2019 om 11:00 | Views: 13.092

7 goedkope hoogdividend-ETF's

Het universum van de exchange-traded funds (ETF's) wordt overspoeld met producten met lage kosten, en de aanbieders van deze indextrackers blijven hun tarieven verlagen om investeerders te lokken. 

InvestorPlace zette zeven hoog-dividend ETF's met zeer lage kosten op een rij, die inkomensgerichte beleggers kunnen overwegen aan te schaffen.

Hoogdividend-ETF's worden vaak omarmd door langetermijnbeleggers, want op lange termijn kunnen lagere tarieven voor significant betere resultaten zorgen.

De afgelopen jaren hebben laten zien dat de beste ETF's meestal die met een jaarlijkse vergoeding van 0,20% of minder zijn. Veel hoogdividend-ETF's vallen in die categorie. Daardoor zijn ze een kosteneffectieve methode voor zuinige beleggers om toegang te krijgen tot brede mandjes met dividendaandelen.

1. iShares Core High Dividend ETF 

Veel hoogdividend-ETF's hebben het rendement als belangrijk component, maar die strategie heeft enkele nadelen. Denk aan de kwetsbaarheid voor stijgende rentes en het gevaar voor blootstelling aan bedrijven die in financiële moeilijkheden zitten. Die hebben mogelijk moeite om de dividenden te behouden en te laten groeien.

iShares Core High Dividend ETF heeft een 12-maands dividendrendement van 3,03%, wat ruim boven de S&P 500 en de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie ligt. Deze hoogdividend-ETF volgt echter de Morningstar Dividend Yield Focus Index, die bedrijven screent op financiële gezondheid, waardoor het fonds een kwaliteitskeurmerk heeft.

Met een jaarlijkse vergoeding van slechts 0,08% is dit een van de goedkopere ETF's met een hoog dividend op de huidige markt. Die lage vergoeding in combinatie met de sectorallocaties maken hem ideaal voor conservatieve beleggers. De sectoren gezondheidszorg, consumentengoederen, telecom en nutsbedrijven, vier van de vijf grootste sectorgewichten in deze ETF, kunnen allemaal als defensieve groepen worden beschouwd.

2. SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF 

SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF is met een vergoeding van 0,08% ook een van de goedkoopste dividend-ETF's op de markt. De ETF volgt de S&P 500 High Dividend Index. 

De ETF is gericht op een selectie van slechts 80 aandelen en het 12-maands dividendrendement van 4,65% maakt deze hoogdividend-ETF aantrekkelijk voor inkomensbeleggers.

De ETF vertrouwt echter wel zwaar op sectoren met hoge inkomens die historisch kwetsbaar zijn gebleken voor stijgende rentetarieven - een eigenschap die in de huidige marktomgeving in gedachten moet worden gehouden. De sectoren vastgoed en nutsbedrijven zijn goed voor bijna 35% van het gewicht van deze hoog-dividend ETF.

3. Invesco Dow Jones Industrial Average Dividend ETF 

De Invesco Dow Jones Industrieel Average Dividend ETF kost 0,3% en is een opbrengstgewogen benadering van de Dow-Jonesindex. Wat deze hoogdividend-ETF doet, is de 30 Dow-aandelen wegen door hun achterblijvende 12-maands dividend, niet de prijs, zoals de traditionele Dow doet.

Deze focus maakt Verizon Communications de grootste participatie van het hoog-dividend ETF. Het grootste sectorgewicht is technologie. Het fonds biedt een aanzienlijk dividendgroeipotentieel omdat veel van de 30 deelnemende bedrijven van de Dow de dividenduitkeringen al decennia lang opschroeven.

4. Invesco S&P 500 Quality ETF 

Invesco S&P 500 Quality ETF kost 0,28% en met een uitkeringspercentage van slechts 1,8% lijkt het fonds geen hoogdividend-ETF te zijn. De onderliggende index, de S&P 500 Quality Index, is ook niet gericht op dividend.

Integendeel, de benchmark richt zich op bedrijven "die de hoogste kwaliteitsscore hebben, die wordt berekend op basis van drie fundamentele maatstaven:, rendement op eigen vermogen, oprichtingsratio en financiële leverage ratio", aldus Invesco. Hoewel deze ETF niet expliciet een fonds met een hoog dividend is, zijn betrouwbare, groeiende dividenden vaak een kenmerk van bedrijven die voldoen aan de kwaliteitsnormen.

Met een gecombineerd gewicht van meer dan 40% voor de sectoren technologie en consumentendiensten, lijkt deze kandidaat meer op een groei-ETF, maar toch verdient deze ETF een plek in de lijst.

5. Vanguard High Dividend Yield ETF

Vanguard High Dividend Yield ETF is met een totale waarde van 22,72 miljard dollar aan nettoactiva een van de grootste dividend-ETF's en heeft een kostenratio van slechts 0,06%. Het rendement van 3,44% is niet overweldigend hoog.

Belangrijker is echter dat VYM niet overdreven afhankelijk is van rentegevoelige sectoren. Deze hoogdividend-ETF kent geen vastgoedposities en de obligatie-achtige sectoren telecom en nutsbedrijven vertegenwoordigen slechts 12,8% van het gewicht.

Een kwart van de participaties van het fonds is afkomstig uit de industrie en de gezondheidszorg. Financials, een sector die het afgelopen jaar een belangrijke aanjager was van de dividendgroei van de S&P 500, is de grootste sector met een gewicht van 15,3%.

6. JPMorgan US Dividend ETF 

JPMorgan US Dividend ETF is een van de jongste fondsen op deze lijst. Het fonds debuteerde eind 2017, maar het past in de categorie van een kosteneffectieve, hoogdividend-ETF. De ETF selecteert volgens JP Morgan de hoogst renderende aandelen. Het 12-maands rendement bedraagt 4,07% en de jaarlijkse vergoeding van 0,12% is vrij laag.

7. Xtrackers MSCI EAFE High Dividend Yield Equity ETF

Xtrackers MSCI EAFE High Dividend Yield Equity ETF heeft een kostenratio van 0,33% en is gericht op de MSCI EAFE High Dividend Yield Index, een benchmark die een hoogdividend derivaat is van de alom gevolgde MSCI EAFE Index.

Hoewel HDEF een goede naam heeft onder de internationale hoogdividend-ETF's, heeft het fonds de afgelopen maanden wel wat last gehad van de achterblijvende prestaties van Europese aandelen. 

Zie ook: 5 ETF's om te overwegen in 2019

Reacties

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
hajo
0
Interessant maar wat te denken van
Robeco High Yield Bonds 6% dividend
Robeco emerging conservative equities 5% div
Kempen Global hig dividend fd 4,6%
Allen uitkeringen per kwartaal
Ik heb ze al vele jaren
Leefloon
0
European Assets Trust plc, keert zelf ~7% uit om de discount te beperken, is echter niet meer in Amsterdam genoteerd maar alleen nog bij de LSE.
Amyntas
1
Zijn dit niet ETF's die op de Amerikaanse markt NYSE genoteerd zijn? In dat geval hoe doen jullie daar tranacties op? Via een rekening of broker in bv de US? Volgens tamelijk recente EU regeling kan je die niet meer in de EU verhandelen.
Filip222
0
Voor een beginner is het zeer verwarrend als de vermelde fondsen niet in Belgie of Nederland normaal aan te kopen zijn.
Ofwel een aangepast artikel of ten minste de vermelding dat deze normaal niet te verkrijgen zijn.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group