Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fondsbeheerders zien 'seculiere stagnatie' en dumpen aandelen

Fondsbeheerders zien 'seculiere stagnatie' en dumpen aandelen

Fondsbeheerders wezen in maart het minste geld toe aan aandelen sinds september 2016. Dat blijkt uit een enquête van Bank of America Merrill Lynch onder fondsmanagers, waarover MarketWatch schrijft. Dit is volgens de bank een indicator dat de fondsbeheerders de theorie van 'seculiere stagnatie' omarmen.

Seculiere stagnatie is een de situatie van langdurige stagnatie van de economie. De term werd populair door econoom en voormalig minister van Financiën Larry Summers. Het verwijst naar een economie die wordt gekenmerkt door een trage groei, lage inflatie, een overschot aan besparingen ten opzichte van investeringsbehoeften en een tekort aan consumentenvraag.

"Beleggers kopen normaal gesproken defensieve beleggingen die goed presteren wanneer de groei en rente dalen, en verkopen cyclische activa die goed presteren wanneer de groei en rente stijgen", schreef Michael Hartnett, hoofd beleggingsstrateeg bij Bank of America Merrill Lynch. 

Ondanks een stijging van de instroom afgelopen week, hebben wereldwijde aandelenfondsen dit jaar tot nu toe 46 miljard dollar zien uitstromen. Niettemin zijn aandelen wereldwijd gestegen. De S&P 500 is dit jaar met meer dan 13% gestegen en de Dow-Jonesindex won 11,5%. 

Geen onmiddellijke recessie

Beleggers bereiden zich echter niet voor op een onmiddellijke recessie. "Binnen aandelen zetten beleggers in op seculiere stagnatie via technologie, gezondheidszorg, discretionair, en zijn ze onderwogen in nutsbedrijven en cyclische sectoren als industrie en grondstoffen", aldus Hartnett.

Volgens Hartnett is 59% van de ondervraagde beleggers negatief over zowel de groei als de inflatievooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Dat is het hoogste percentage sinds oktober 2016, waarmee volgens de strateeg de terugkeer van seculiere stagnatie als de consensusvisie wordt versterkt.

Gezondheid Chinese economie grootste zorg

Terwijl fondsbeheerders zich voorbereiden op een toekomst van een trage economische groei en prijsstijgingen, is de gezondheid van de Chinese economie het grootste risico voor beleggingsportefeuilles.

De zorgen over China nemen toe, onafhankelijk van de zorgen over de toestand van de wereldhandel. Van de ondervraagden ziet 30% een vertraging van de op een na grootste economie ter wereld als de grootste zorg, tegenover slechts 19% die de handelsoorlog als het grootste risico ziet.

Dat is een ommezwaai van de enquête van februari, toen een groot aantal respondenten de handelsoorlog noemde als de grootste bedreiging voor de markt.

Lees ook: 'Centrale banken blijven niet altijd onze beste vrienden'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht