Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Britse aandelen nu kansrijk dankzij Brexit'

'Britse aandelen nu kansrijk dankzij Brexit'

Onduidelijkheid is iets waar veel beleggers een hekel aan hebben. Niet voor niets betaalden beleggers de afgelopen jaren graag een premie voor meer voorspelbaarheid. De korting die nu wordt aangeboden op onzekerheid, levert op de lange termijn echter een bonus op. 

Dat stelt althans Paras Anand, CIO aandelen bij Fidelity international in een blog.

Aanlokkelijk dividend

De Brexit biedt beleggers op lange termijn kansen. Anand noemt het extra aanlokkelijk dat het aantrekkelijke dividend op de belangrijkste referentie-index voor het grootste gedeelte wordt betaald uit cashflows die zijn verdiend in andere valuta dan het Britse pond.

Gevoel van economische fragiliteit

Desondanks kiezen beleggers toch nog steeds voor de duurdere maar meer voorspelbare regio's. Dat beleggers terughoudend zijn om zekerheid los te laten ten gunste van onzekerheid, toont volgens de CIO overeenkomsten met het gedrag van beleggers op andere markten. 

"In de afgelopen jaren gaven beleggers evenveel, zo niet meer, de voorkeur aan kapitaalbehoud boven het creëren van kapitaal. Dit kan deels te maken met de toenemende vergrijzing. Anderzijds heerst er sinds de financiële crisis een gevoel van economische en systemische fragiliteit. Dat gevoel heeft gezorgd voor een diepe afkeer van verlies en volatiliteit", schrijft Anand. 

Grootste kortingen

Niet geheel vreemd dus dat de gebieden met de grootste kortingen de regio's met de grootste onzekerheid waren. Voorbeelden die Anand noemt zijn: Brazilië door de recente verkiezingen en de Chinese economie en het gebrek aan vertrouwen in de officiële cijfers.

Ook noemt hij waardeaandelen in de VS, waar goedkoop een eufemisme is geworden voor falen en het VK waar Brexit zijn impact heeft op Britse aandelen. Maar, zegt Anand: "Voor het grootste gedeelte van het afgelopen decennium bleek waardering een slechte voorspeller van toekomstige rendementen doordat de polarisatie tussen het voorspelbare en het onzekere is toegenomen."

Waarde in Britse aandelen

Deze splitsing duurt echter niet eeuwig, denkt hij. Uiteindelijk zullen de prijzen convergeren naar de fundamentals. Ook is het waarschijnlijk dat veel van de gebieden waar beleggers naartoe zijn gevlucht voor veiligheid in de loop van de tijd veel minder voorspelbaar blijken.

Anderzijds zullen gebieden met een hoge onzekerheid wellicht al een deel van het mogelijk neerwaartse risico hebben verwerkt in de koersen. "Dit is zeker het geval op het niveau van een algehele benchmark tegenover een enkel effect."

In het geval van het Verenigd Koninkrijk doen beleggers er daarom goed aan met andere ogen te kijken in plaats van te blijven hangen in een ingewikkeld proces waarbij de conclusie onduidelijk is. "Wij zien goede waarde in Britse aandelen, net als in andere gebieden waar de onzekerheid op de middellange termijn hoog is."

Lees ook: Kunnen beleggers al op koopjesjacht in het VK?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht