'Sofina kansrijk dividendaandeel' | Beursduivel.be

'Sofina kansrijk dividendaandeel'

Door Beursduivel.be op 10 apr 2019 om 15:15 | Views: 7.346

'Sofina kansrijk dividendaandeel'

Sofina wist het afgelopen jaar als een van de weinige beursgenoteerde ondernemingen haar intrinsieke waar de laten stijgen. Niels Koerts van IEX ziet de Belgische holding als koopwaardige dividendaristocraat, zo legt hij uit in dit artikel.

Sofina is een investeringsmaatschappij en wordt ook wel ‘de schone slaapster’ genoemd. “Een investeringsfonds dat decennialang geruisloos opereerde”, zoals Koerts het omschrijft. “Niet zichtbaar in de media en geen interviews.”

Maar ondertussen presteert Sofina heel goed met de bedrijven waar het een belang in heeft. Dit zijn de 10 belangrijkste participaties:

Colruyt en Danone

Koerts: “Hoewel de belangen in Colruyt en Danone niet bijzonder groot zijn, zijn dit wel de belangrijkste posities binnen de totale portefeuille. Colruyt is marktleider in België en het aandeel heeft een uitstekend trackrecord op de beurs en koerst zelfs rond het hoogste punt ooit. Het is wel duur, met een koerswinstverhouding van 24. Ahold Delhaize is veel goedkoper met 14 keer de winst.” 

Danone is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. “Sterke marktpositie, uitstekend trackrecord, maar wel een stevig prijskaartje. Maar het is nu eenmaal zo dat defensieve aandelen in deze lage rente-omgeving wat duurder zijn. 

Groupe Petit Forestier

Verder valt het niet-beursgenoteerde Groupe Petit Forestier op. Dit is in Frankrijk de marktleider op het gebied van de verhuur van koelsystemen en -wagens. 

“Zonder alle posities uitvoerig te bespreken, mogen we wel stellen dat Sofina vooral belangen heeft in bedrijven met een ijzersterke marktpositie. Goedkoop zijn die niet, maar kwaliteit heeft zijn prijs”, aldus Koerts.  

Dividendhistorie

Dividend is een belangrijk onderdeel bij een aandeel als Sofina. Dat een holding een langdurig aantrekkelijk dividendrendement biedt, is van groot belang. Koerts kijkt daarom naar het trackrecord voor de lange termijn.

“Sofina keert een dividend uit van 2,79 euro per aandeel, een dividend dat altijd steeg sinds 1974. In de onderstaande grafiek ziet u (blauwe lijn) de trapsgewijze stijging van het dividend. De koers haalt veel gekkere capriolen uit. Het dividendrendement van 1,6% is misschien niet hoog, maar hier staat wel veel zekerheid tegenover.”


Geen onvoldoendes

In zijn artikel beoordeelt Koerts het bedrijf op nog 8 belangrijke punten, waarbij het op geen enkel punt een onvoldoende scoort. “Reden genoeg om Sofina als koopwaardig te betitelen. De schone slaapster past wat ons betreft in iedere goed gespreide langetermijnportefeuille.”

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group