'Forse onderwaardering EM is op termijn onhoudbaar' | Beursduivel.be

'Forse onderwaardering EM is op termijn onhoudbaar'

Door Barbara Zia op 11 apr 2019 om 16:00 | Views: 5.578

'Forse onderwaardering EM is op termijn onhoudbaar'

Aandelen uit opkomende markten zijn momenteel 30% lager gewaardeerd dan aandelen uit ontwikkelde markten. Dat maakt de beleggingscategorie volgens Wim-Hein Pals, hoofd Emerging Markets (EM) bij Robeco, interessant. Zeker omdat de situatie op termijn "onhoudbaar is".

"Opkomende markten bieden nu een korting van 30% ten opzichte van ontwikkelde markten", zegt Pals in een note. Daar voegt hij aan toe dat de huidige situatie behoorlijk uniek is. "Het verschil is onhoudbaar hoog, aangezien de gemiddelde korting historisch gezien rond de 10% ligt. Dit zal terugkeren naar niveaus die we in het verleden gezien hebben."

Betere winstgroei

Naast de unieke onderwaardering van aandelen uit opkomende markten, zijn opkomende markten nog om andere redenen interessant voor beleggers.

Zo groeit het bbp (bruto binnenlands product) er harder dan in ontwikkelde markten en verslaat de winstgroei die van ontwikkelde landen. Pals: "In veel opkomende landen geldt er een correlatie tussen bbp- en winstgroei. Neem bijvoorbeeld China, waar bedrijven tegenwoordig beter begrijpen hoe ze aandeelhoudersrendementen moeten genereren."

Ook de fundamenten in opkomende markten zijn sterk volgens Pals. Of het nu gaat om externe reserves, begrotingsoverschotten, bankreserves of spaargelden. "De fundamenten in opkomende markten zijn over het algemeen sterker dan die in ontwikkelde landen, hetgeen op een gegeven moment meer beleggers zal aantrekken."

Duurzame consumptiegoederen

Pals richt zich voor voor zijn fonds met name op de Aziatische consument. Bedrijven die duurzame consumptiegoederen produceren krijgen daarbij de voorkeur. De manager kiest bij deze bedrijven voor een structureel overwogenpositie, wat een veel aantrekkelijkere koerswinst- en koersboekverhouding oplevert. Onderwogen is hij in bedrijven die niet-duurzame consumptiegoederen leveren. Die aandelen vindt hij namelijk behoorlijk duur. 

Verdere blootstelling is er in India en China aan vooral de lokale bedrijven in plaats van de multinationals. Blootstelling aan aandelen van multinationals brengt namelijk automatisch blootstelling aan ontwikkelde landen met zich mee, waar Pals in het algemeen niet de voorkeur aan geeft. 

IT en financials

Op sectorniveau kreeg de IT-sector de afgelopen jaren een steeds belangrijkere weging. "IT is een van de meest belangrijke thema's geworden in opkomende markten." De IT-sector heeft zich vooral in China ontwikkeld. De focus is daar verschoven van hardware naar meer software en e-commerce. De sector is ook in landen als Taiwan en Korea aanzienlijk gegroeid.

IT is na financials de belangrijkste sector voor beleggers in opkomende markten, zo gelooft Pals. 

Lees ook: BNY Mellon ziet Europa als toppick

Barbara Zia is redacteur bij Belegger.nl, Beursduivel.be en IEXGeld.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group