7 AI-aandelen met sterke vooruitzichten op lange termijn | Beursduivel.be

7 AI-aandelen met sterke vooruitzichten op lange termijn

Door Belegger.nl op 15 apr 2019 om 16:30 | Views: 7.151

7 AI-aandelen met sterke vooruitzichten op lange termijn

Naarmate de technologie van kunstmatige intelligentie (AI, deep learning) razendsnel voortschrijdt, komt de sector meer in het vizier van de autoriteiten en vragen veel beleggers zich af wat de toekomst in petto heeft voor deze sector.

AI heeft de aandacht van het publiek getrokken door zijn schijnbaar grenzeloze potentieel. De bedrijven achter verschillende populaire AI-aandelen hebben echter ook voor aanzienlijke controverses gezorgd.

De Europese Commissie kwam onlangs met een reeks fundamentele ethische principes voor AI-infrastructuren. Het idee is om te zorgen voor een duidelijke en transparante basis, voordat de AI-bedrijven volledig doorslaan met hun producten en diensten.

Ons vertrouwen waardig?

Een betrouwbaar AI-systeem volgens de EU kent de vooroordelen die ingebakken zitten in zijn algoritmes en datasets en neemt geen beslissingen over mensen zonder menselijke controle. De redenering die het systeem heeft gevolgd moet bovendien altijd te reconstrueren zijn, wat eigenlijk niet mogelijk is met de huidige deep learning-systemen – ze werken als een black box.

Het is geen verrassing dat de Europese Unie op dit gebied het voortouw neemt. In de voorgaande jaren heeft de EU baanbrekende privacywetgeving doorgevoerd die consumenten beschermt tegen ongewenst gedrag van bedrijven. Daarnaast heeft de EU AI-bedrijven agressief vervolgd wegens concurrentiebeperkende acties en belastingontduiking.

Toekomstbestendige bedrijven

Met veel AI-aandelen in de lift, zou meer toezicht nadelig kunnen zijn voor het sentiment. Maar nu de EU-richtlijnen de ethische principes hebben geregeld, kunnen beleggers focussen op de optimistische trends. InvestorPlace zette zeven AI-aandelen op een rij die beleggers kunnen overwegen.

1. Facebook

In de afgelopen dertien maanden heeft Facebook voor het leeuwendeel van de controverses over de technologiebedrijven gezorgd. Het is geen toeval dat veel van de door de commissie doorgegeven richtlijnen gericht zijn op dit bedrijf. Desalniettemin is Facebook dit jaar een van de beste AI-aandelen en verdient het aandacht.

Ondanks het nepnieuws en Russische trollen en enkele ernstige schendingen van de gebruikersprivacy is Facebook dit jaar tot nu toe bijna 35% gestegen. Dit enthousiasme is grotendeels te danken aan de ongekende omvang en invloed van het onderliggende bedrijf.

Een andere factor in de gunstige waardering is kunstmatige intelligentie. Onlangs publiceerde het bedrijf een met behulp van AI gemaakte bevolkingskaart van het Afrikaanse continent. Ontworpen om snel te kunnen zien waar humanitaire nood het hoogst is, zal dergelijke technologie de overheid en liefdadigheidsorganisaties in staat stellen effectiever hulp te bieden. Dit is slechts een van de vele redenen waarom Facebook op de kooplijst van AI-aandelen hoort te staan.

2. Nvidia

Nvidia is een naam die heel veel beleggers pijn heeft gedaan. Actief op verschillende lucratieve markten, waaronder videospellen, leek Nvidia een "no-brainer" onder de AI-aandelen. En gedurende het grootste deel van 2018 trotseerden de aandelen de zwaartekracht, maar helaas verloren ze de strijd in oktober vorig jaar en kelderde het aandeel in de daarop volgende maanden. Sinds begin januari is Nvidia echter met bijna 45% gestegen.

Nvidia drijft op grafische chips voor videogames, maar wat de aandelen de komende jaren echt zal opdrijven, is AI. Nvidia heeft een benijdenswaardige deep learning-divisie en is actief op het gebied van zelfrijdende auto's.

3. Alphabet

Over geautomatiseerd rijden gesproken, het volgende bedrijf op de lijst is Alphabet. Vooral bekend als de onbetwiste koning van internetzoekmachines, heeft het bedrijf dat voorheen bekend stond als Google, zich gestort op zijn taxidienst Waymo, die geen menselijke bestuurders heeft.

Ook de komst van 5G maakt Alphabet tot een van de meest aantrekkelijke AI-aandelen. Daarnaast bezit Google zo ongeveer het hele internet.

4. Amazon

Amazon is vanwege zijn dominantie in e-commerce altijd een goede keuze. Zodra de opkomende Generatie Z goed geld gaat verdienen, zullen de meeste dollars waarschijnlijk via de onlinewinkel van Amazon worden uitgegeven.

Maar omdat Amazon zo buitengewoon dominant is in een cruciaal deel van de economie, wordt de AI-kant vaak vergeten. Het bedrijf houdt nooit op met innoveren. De AWS-divisie en de diensten op het gebied van machineleren die het biedt, zijn het bewijs ervan.

Wat Amazon onderscheidt, is dat het niet alleen innoveert om iets nieuws uit te vinden. AWS heeft grote klanten met hoge zichtbaarheid verzameld, waaronder de NFL en formule 1. Negeer Amazon daarom niet als u AI-aandelen overweegt.

5. Match Group

Ongeveer tien jaar geleden kreeg internetdating een serieuze impuls. Door de verschuiving in de publieke opinie rond internetdating kregen de koersen van de bedrijven in dat veld, waaronder Match Group, de wind in de rug. Match is overgestapt van louter het mogelijk maken van afspraakjes tot het voorspellen ervan.

Hoe? Het bedrijf heeft een goudmijn aan data. De miljoenen geüploade profielen geven Match een database waarmee nauwkeurige koppelvoorspellingen kunnen worden gedaan. Ook profiteert de Tinder-app van Match rechtstreeks van AI-technologieën.

6. Palo Alto Networks

In deze lijst van AI-aandelen die in opkomst zijn worden vooral de positieve implicaties van de technologie besproken. Maar zoals de Europese Commissie heeft aangetoond, is de technologie ook gevaarlijk. Dit is waar cyberbeveiligingsbedrijf Palo Alto Networks opduikt.

Palo Alto Networks zal altijd een grote vraag tegemoet kunnen zien. Dat komt doordat de gemiddelde kosten voor datalekken en computerinbraken flink oplopen. Bovendien zijn hackers steeds beter geworden in hun 'ambacht', waardoor de kosten stijgen.

Gelukkig heeft Palo Alto Networks een aantal eigen trucjes. Met AI-technologieën kan het bedrijf snel datalekken identificeren en stoppen voordat de zaken uit de hand lopen. Bovendien besparen deze innovaties tijd en middelen, wat een voordeel is voor alle betrokkenen.

7. Lockheed Martin

Lockheed Martin heeft in 2018 een verschrikkelijk jaar achter de rug. 2019 ziet er echter aanzienlijk beter uit, met een stijging van het aandeel van 18%. Of het de vaart erin kan houden, blijft de vraag. Maar de vooruitzichten van Lockheed Martin zijn goed, vooral op de lange termijn. Het bedrijf profiteert van twee fundamentele zaken: ten eerste maken stijgende geopolitieke spanningen het bedrijf buitengewoon relevant, en ten tweede is oorlogvoering zeer technisch geworden.

Nu is Lockheed Martin niet wat je noemt een traditionele naam onder de AI-aandelen. Het is echter wel een belangrijke. Van de miljarden die het management investeert in onderzoek en ontwikkeling, gaat er volgens de experts uit de sector flink wat naar AI-gerelateerde projecten, zoals geautomatiseerde drones en voertuigen die risicovolle operaties kunnen uitvoeren.

Lees ook: 'Bereid u voor op een uptrend'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.