Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beurs bepaalt uitkomst presidentsverkiezingen VS niet'

'Beurs bepaalt uitkomst presidentsverkiezingen VS niet'

De Amerikaanse president Donald Trump is geobsedeerd door de aandelenmarkt en wijst er maar al te graag op de S&P 500 index sinds zijn verkiezing in november 2016 met 36% is gestegen.

Op basis van een rapport van Goldman Sachs meldt MarketWatch echter dat de beurs niet zal bepalen wie de presidentsverkiezingen in 2020 wint.

Trump heeft volgens de economen van Goldman Sachs een klein voordeel ten opzichte van een toekomstige rivaal bij de verkiezingen in 2020, maar dat heeft minder te maken met de aandelenmarkt dan de zittende president zelf graag wil geloven. Het voordeel wordt vooral veroorzaakt door de arbeidsmarkt.

Economie versus werkgelegenheid

"Loonstijging en banengroei hebben het meeste gewicht in de modellen die op de economie zijn gebaseerd", aldus Goldman Sachs.

De relatie tussen de economische prestaties en de presidentsverkiezingen is sterk, waarbij zittende presidenten het in het algemeen goed doen bij verkiezingen als de economie goed draait in de aanloop naar de verkiezingsdag, terwijl de uitdagers juist profiteren van economische zwakte.

"Naar onze mening suggereren het voordeel van de zittende president en de relatief sterke economische prestaties voorafgaand aan de presidentsverkiezingen dat president Trump eerder een tweede termijn wint dan de uiteindelijke democratische kandidaat", schreven de economen Alec Phillips en Blake Taylor.

Ze merken op dat andere modellen een kans van 56% geven dat de uiteindelijke Democratische kandidaat volgend jaar Trump zal verslaan. Tegelijkertijd geven enquêtes aan dat insiders op Wall Street een herverkiezingszege van Trump verwachten op basis van economische prestaties.

Volgens de Goldman-analyse zijn de prestaties van de aandelenmarkt en andere "marktvariabelen" zoals de olieprijzen minder belangrijk dan factoren als inkomen, werkgelegenheid en consumptie (zie onderstaande tabel).

Plus door Trump

Trump heeft sinds zijn verkiezingsoverwinning in november 2016 de koersstijgingen schaamteloos als zijn verdienste beschouwd, ook al ging het om een reeks records in de herfst van vorig jaar, onderdeel van een bullmarkt die al begon in maart 2009.

Eerdere presidenten waren terughoudender om de marktprestaties direct te verbinden aan hun beleidsacties, waarschijnlijk omdat ze dan ook de schuld zouden krijgen van eventuele dalingen.

Min door Fed

Toen de markt in het vierde kwartaal van 2018 duikelde, heeft Trump herhaaldelijk de Federal Reserve en zijn voorzitter Jerome Powell via Twitter en in openbare toespraken de schuld gegeven. Volgens Trump had de Fed de rente niet moeten verhogen.

Onlangs liet Trump nog weten dat de markt "5.000 tot 10.000 extra punten zou hebben gehad en dat het bbp ruim 4% zou zijn in plaats van 3%" als de Fed "zijn werk goed had gedaan".

Hoge opkomst kan tegenwerken

Het lage vertrouwen in Trump vormt een belemmering, maar bij de presidentsverkiezingen wordt het nog steeds ruimschoots gecompenseerd door de steun die Trump zal ondervinden van de gunstige economie, verklaarden de economen.

Er is bovendien geen historisch bewijs dat sterke prestaties van de Democraten in de tussentijdse verkiezingen, waarbij de partij een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heroverde, zouden moeten leiden tot een overwinning bij de presidentsverkiezingen van 2020. De opkomst blijft echter een onzekere factor.

Bij die tussentijdse verkiezingen in 2018 steeg de kiezersparticipatie tot het hoogste niveau sinds 1914. En die hoge opkomst, traditioneel gunstig voor de Democraten, suggereert dat er iets bijzonders gaande is onder het Amerikaanse electoraat. Dat verhoogt de onzekerheid over de opkomst en de uitkomst in 2020, aldus de economen van Goldman Sachs.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht