Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Aandeelhouders ING zitten niet te wachten op Commerzbank'

'Aandeelhouders ING zitten niet te wachten op Commerzbank'

ING heeft het vizier gericht op Commerzbank, net op het moment dat er sprake is van toenadering tussen Deutsche Bank en Commerzbank. ‘Een onaangename verrassing, als u het ons vraagt’, zegt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

“Het FD wist te melden dat Commerzbank vooralsnog formele gesprekken afhoudt, maar de deur op een kier heeft gezet”, schrijft de analist. 

“Er valt ongetwijfeld een case te maken voor de inlijving van Commerzbank. ING zit in Duitsland vooral in de particuliere markt, en daarom zouden zakelijke klanten via Commerzbank een mooie aanvulling kunnen zijn.” 

Geen behoefte aan kwakkelende bank

“Bij ons wekt het bericht echter vooral verbazing. ING is al vrij groot en uitstekend winstgevend in Duitsland. Het heeft, gezien haar superieure bankenplatform, niet echt behoefte aan de inlijving van een kwakkelende bank.”

ING-DiBa is heel succesvol in Duitsland. Crum: “Het heeft zo’n 10 miljoen klanten en draagt fors bij – bijna 1 miljard euro) aan het groepsresultaat. Dat zijn cijfers waar Commerzbank alleen maar van kan dromen."

Dure efficiencyslag 

Een andere reden zou kunnen zijn dat schaalgrootte in de bankenwereld heel belangrijk is. “Maar als ING Commerzbank inlijft, zal er een dure efficiencyslag gemaakt moeten worden, die jaren duurt. Dat is niet bepaald iets waar aandeelhouders blij van worden.”

De IEX Beleggersdesk schat de kans dat het echt gaat gebeuren niet hoog in. “Een bundeling van de krachten tussen Deutsche Bank en Commerzbank zou veel logischer zijn”, sluit de analist af.