Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Blik op Nederland

TA: Blik op Nederland

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, blijft overtuigen. De index is hard op weg naar de oude top van 2018 en zal na een doorbraak de lange termijn stijgende fase een nieuwe impuls kunnen geven.

Een mooi moment om het technische plaatje van de Nederlandse beurs onder de loep te leggen.

Meer in het vat

De AEX-index heeft sinds de laatste handelsdagen van 2018 een herstel laten zien van ruim 20%. Menig belegger zou tevreden zijn met zo'n rendement als jaarresultaat, maar we zitten momenteel pas op een derde van het jaar. Er lijkt dus nog meer in het vat te zitten.


Sterk technisch beeld

Het technische beeld van de index oogt sterk. Vanaf begin dit jaar is een patroon van hogere toppen en bodems zichtbaar, wat duidt op aanhoudende vraag. De index heeft op de langetermijngrafiek een hogere koersbodem weten te vormen boven het 200-daags gemiddelde (rode lijn), wat het positieve plaatje heeft bevestigd.


Weerstand 576,90 nadert nu snel. Pas als de index deze weerstand weet te breken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere stijging. Volgende koersdoel wacht dan rond 609 punten, gevormd door de top van 2001.

Omgevingsfactoren

De omgevingsfactoren wijzen vooralsnog niet op een naderende top. Zowel de moneyflow-indicator als de A/D-ratio zijn opwaarts gericht en bevestigen hiermee de stijgende trend. Bij belangrijke toppen in het verleden lieten deze indicatoren al eerder wat verzwakking zien.

Moneyflow-indicator

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken.

In de onderstaande weergave van de moneyflow-indicator is duidelijk te zien dat er sprake is van een continue instroom van nieuw kapitaal. Dit is technisch bezien een sterk signaal.

A/D-ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio, geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. De stijgende indicator geeft al een aantal maanden aan dat er voldoende draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs. Ook dit is dus een positief signaal.


Nederlandse VIX

De VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. De Nederlandse VIX-index wordt berekend op basis van de volatiliteit van Nederlandse optieprijzen.

Over het algemeen duidt een dalende VIX-index op rust onder beleggers en zorgt onzekerheid juist voor een stijging van de VIX-index.

In de onderstaande grafiek van de Nederlandse VIX is duidelijk een dalende trend te zien. De lage waarde van de VIX wijst er daarnaast op dat beleggers de komende periode geen grote uitslagen verwachten.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht