'Chinese uitgaven zullen Europese groei stimuleren' | Beursduivel.be

'Chinese uitgaven zullen Europese groei stimuleren'

Door Belegger.nl op 30 apr 2019 om 15:00 | Views: 2.291

'Chinese uitgaven zullen Europese groei stimuleren'

De stabiliserende economie in China moet de groei van het eurogebied aanzienlijk stimuleren dit jaar, zelfs als dit gebeurt op een kleinere en langzamere schaal dan na een eerdere opleving in 2016.

Dat meldt Bloomberg op basis van een rapport van de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

Het duurt doorgaans drie maanden voordat de Chinese groei de eurozone beïnvloedt en de neveneffecten - die het sterkst zijn in Duitsland en het zwakst in Spanje - zijn het duidelijkst in industriële indicatoren, waaronder orders en productie.

Effect van infrastructuuruitgaven

In 2016 nam de Europese groei halverwege het jaar toe nadat de Chinese economie, de op een na grootste ter wereld, in het eerste kwartaal een versnelling liet zien, schrijven de economen van Goldman Sachs onder leiding van Jari Stehn.

"In vergelijking met 2016 is de Chinese stimulus sinds het derde kwartaal van 2018 kleiner in omvang en anders samengesteld, met meer aandacht voor het stimuleren van infrastructuuruitgaven via fiscaal beleid dan voor bredere industriële activiteiten door middel van het kredietbeleid", aldus de economen van Goldman.

Enige groei voorspeld

"Chinese infrastructuuruitgaven hebben over het algemeen wat zwakkere en tragere - maar niettemin belangrijke - overloopeffecten naar Europa."

Hoewel de economische groei in het eurogebied in het tweede kwartaal traag zal blijven, zal de groei versnellen naar 1,5% in de tweede helft van het jaar, voorspellen de economen van Goldman Sachs.

Lees ook: BNY Mellon ziet Europa als toppick

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group