'Tariefstrijd is slechts begin herschikking wereldhandel'

Door Belegger.nl op 14 mei 2019 13:00 | Views: 4.482

'Tariefstrijd is slechts begin herschikking wereldhandel'

De tariefstrijd tussen de Verenigde Staten en China is slechts het begin van een herschikking van de wereldwijde handel en zal in de toekomst een heet hangijzer blijven.

Dat zei analist James Sullivan van JPMorgan tegen CNBC.

Ondanks de onderhandelingen tussen de beide economische grootmachten liepen de spanningen afgelopen vrijdag weer op nadat de Amerikanen de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhoogden.

Ook heeft de Amerikaanse president Donald Trump opdracht gegeven om hogere handelstarieven in te stellen op alle andere producten die uit China worden geïmporteerd.

Globale herschikking

Deze ontwikkelingen - die volgden op speculatie dat 's werelds grootste economieën bijna een handelsovereenkomst hadden bereikt - stuurden schokgolven door de wereldmarkten. Nu meer landen, waaronder China, macht op het wereldtoneel opbouwen, kunnen beleggers meer handelsconflicten verwachten, aldus Sullivan.

"Nu we ons gaan ontwikkelen in de richting van een multipolaire wereld, denk ik dat we moeten inzien dat deze handelsconflicten geen incident zijn maar eerder de nieuwe norm."

Volgens de analist zal dit soort handelsgesprekken de komende tien tot twintig jaar het decor vormen van het wereldtoneel. Nieuwe landen en economieën bepalen hun relatieve plaats in een door de opkomst van China veranderde mondiale structuur.

Geen concrete plannen

In een interview met Fox News op zondag zei economisch adviseur Larry Kudlow dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping elkaar waarschijnlijk zullen ontmoeten tijdens de komende G20-top in juni in Japan.

Kudlow zei dat de kansen op een dergelijke bijeenkomst "best groot" zijn, maar hij zei dat er "geen concrete plannen" zijn voor wanneer de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars elkaar weer zullen ontmoeten.

Handhaving

De economisch adviseur van het Witte Huis vertelde Fox News ook dat China moet instemmen met 'zeer stringente' handhavingsbepalingen als de deal er uiteindelijk komt, met als knelpunt de terughoudendheid van Peking om wetswijzigingen door te voeren die waren overeengekomen.

Peking reageerde in een commentaar in de People's Daily, die wordt gecontroleerd door China's regerende Communistische Partij, dat "China nooit iets zal doen om het respect van het land te verliezen, en niemand mag verwachten dat China bittere pillen slikt als dat zijn kernbelangen schaadt."

Peking verhoogt vanaf 1 juni de tarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten naar 25%, zo maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.

Lees ook: Handelsconflict weer in schijnwerpers

Reacties

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Dividenhunter
0
Dit maakt voor de Europese economieën niet zo veel uit. De directe gevolgen zullen juist door de Amerikaanse en Chinese consument en industrieën en bedrijfstakken, het meest gevoeld gaan worden. Beide overheden zijn in feite beter uit.en krijgen veel meer geld binnen.

Europa is "de derde hond die er met het been vandoor kan gaan" mits men de opportunities ziet !
Die domme paniek-verkopen op de europese beurzen waren dus nergens voor nodig.
het zwaard
0
Wanneer beide overheden meer geld binnenkrijgen gaat dit aan hun inwoners wel 'n pak geld kosten. De Chinese leider is 'n leider voor de eeuwigheid, de Amerikaanse met wat geluk 8 jaar lang. De vraag is dan gaat de volgende president van de US de politiek verder zetten van de huidige. M;a.w vroeg of later zijn de Chinezen de grote winnaars.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group