Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Tariefstrijd is slechts begin herschikking wereldhandel'

'Tariefstrijd is slechts begin herschikking wereldhandel'

De tariefstrijd tussen de Verenigde Staten en China is slechts het begin van een herschikking van de wereldwijde handel en zal in de toekomst een heet hangijzer blijven.

Dat zei analist James Sullivan van JPMorgan tegen CNBC.

Ondanks de onderhandelingen tussen de beide economische grootmachten liepen de spanningen afgelopen vrijdag weer op nadat de Amerikanen de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhoogden.

Ook heeft de Amerikaanse president Donald Trump opdracht gegeven om hogere handelstarieven in te stellen op alle andere producten die uit China worden geïmporteerd.

Globale herschikking

Deze ontwikkelingen - die volgden op speculatie dat 's werelds grootste economieën bijna een handelsovereenkomst hadden bereikt - stuurden schokgolven door de wereldmarkten. Nu meer landen, waaronder China, macht op het wereldtoneel opbouwen, kunnen beleggers meer handelsconflicten verwachten, aldus Sullivan.

"Nu we ons gaan ontwikkelen in de richting van een multipolaire wereld, denk ik dat we moeten inzien dat deze handelsconflicten geen incident zijn maar eerder de nieuwe norm."

Volgens de analist zal dit soort handelsgesprekken de komende tien tot twintig jaar het decor vormen van het wereldtoneel. Nieuwe landen en economieën bepalen hun relatieve plaats in een door de opkomst van China veranderde mondiale structuur.

Geen concrete plannen

In een interview met Fox News op zondag zei economisch adviseur Larry Kudlow dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping elkaar waarschijnlijk zullen ontmoeten tijdens de komende G20-top in juni in Japan.

Kudlow zei dat de kansen op een dergelijke bijeenkomst "best groot" zijn, maar hij zei dat er "geen concrete plannen" zijn voor wanneer de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars elkaar weer zullen ontmoeten.

Handhaving

De economisch adviseur van het Witte Huis vertelde Fox News ook dat China moet instemmen met 'zeer stringente' handhavingsbepalingen als de deal er uiteindelijk komt, met als knelpunt de terughoudendheid van Peking om wetswijzigingen door te voeren die waren overeengekomen.

Peking reageerde in een commentaar in de People's Daily, die wordt gecontroleerd door China's regerende Communistische Partij, dat "China nooit iets zal doen om het respect van het land te verliezen, en niemand mag verwachten dat China bittere pillen slikt als dat zijn kernbelangen schaadt."

Peking verhoogt vanaf 1 juni de tarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten naar 25%, zo maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.

Lees ook: Handelsconflict weer in schijnwerpers

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht