Handelsconflict weer in schijnwerpers

Door Loege Schilder op 14 mei 2019 10:30 | Views: 1.636

Handelsconflict weer in schijnwerpers

De aandelenhandel stond de afgelopen week weer in het teken van het handelsconflict tussen de VS en China. Trump vond dat de Chinezen zich niet aan de afspraken houden en daardoor onnodig tijd verspelen. Hij kondigde meer tarieven aan, die inmiddels zijn geeffectueerd.

Beleggers reageerden negatief op de nieuwe onrust en verkochten aandelen. Wat staat ons te wachten in het handelsconflict en wat betekent dat voor de koersen?

Meer tarieven

Over een bedrag van 200 miljard dollar importgoederen werd 10% handelstarief geheven. Sinds afgelopen vrijdag is dat tarief verhoogd naar 25%. Trump dreigde tevens om binnenkort ook een tarief van 25% te heffen over extra producten met een waarde van 325 miljard dollar.

Trump geeft als reden dat de Chinezen de afspraken hebben geschonden. Ze hebben na maanden onderhandelen een aantal eerder gedane toezeggingen geschrapt uit de concepttekst waardoor maanden vertraging is opgelopen. Trump vond de tijd rijp voor andere maatregelen. Inmiddels hebben de Chinezen tegenmaatregelen aangekondigd. De AEX-index verloor ruim 4% sinds de aankondiging van Trump via Twitter. Andere indices verloren vaak nog meer. 

Impact op de economie

De meeste rapporten schatten in dat de invloed van de tarieven op de wereldeconomie beperkt is. Als het handelsconflict volledig escaleert, zal de wereldwijde economische groei met 0,7% lager uitvallen op 2,8%. Voor China is het groeiverlies 0,9% en ook in Europa valt de groei behoorlijk terug met 0,8%. De Europese economie is gevoelig voor lagere handelsstromen.

Voor de VS hebben de tarieven minder impact. Maar de Amerikaanse groei daalt wel, naar verwachting met 0,4%. De positieve effecten van de verbeterde concurrentiepositie wegen dus niet op tegen de hogere kosten en het effect van de Chinese tarieven op Amerikaanse producten.

Amerikaanse burger betaalt

De voornaamste invloed van de tarieven is dat het prijsniveau in de VS is gestegen. Door de tarieven zijn de kosten van Chinese producten gestegen. Voor een deel van de Chinese import is uitgeweken naar alternatieve producten. Maar dat kost ook geld. Het NBER becijfert dat dit rond de jaarwisseling leidde tot 1,4 miljard dollar per maand aan hogere kosten.

Daarnaast betaalden Amerikaanse bedrijven maandelijks 3 miljard dollar aan tarieven. Die hogere kosten worden weer gedeeltelijk doorbelast in een prijsverhoging, waardoor de inflatie stijgt. Tot nu bedraagt de consumenteninflatie als gevolg van de tarieven 0,1% en de inflatie voor investeringsgoederen 0,4%.   

Verwachting

Trump volgt bij zijn onderhandelingen een vast patroon. Hij zet hoog in en gebruikt agressieve taal. Als hij het uiterste uit de onderhandeling gehaald heeft, draait het taalgebruik vaak abrupt naar constructief. China geeft zich in het handelsconflict niet zomaar gewonnen. Daardoor stijgt de spanning in de onderhandelingen.

De verwachting is nog steeds dat de onderhandelingen tot een overeenkomst zullen leiden. Maar zelfs als er geen overeenstemming komt, zijn de gevolgen niet enorm. De wereldeconomie kan het groeiverlies opvangen.

Beurzen vooruitgelopen op verdere escalatie

De beurzen zijn behoorlijk gedaald na de aankondiging van de nieuwe tarieven. Mogelijk hebben beleggers de onzekerheid in het handelsconflict aangegrepen om winst te nemen na de koersstijgingen in de eerste maanden van 2019.

In de koersen zit verdere escalatie van het handelsconflict verwerkt. Iedere verbetering in het handelsconflict kan daarom net zo gemakkelijk weer leiden tot stijgende koersen. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group